"Sunt formațiunile acestea barice, care determină o mișcare sud-vestică pe regiunea noastră. Aduce inclusiv praf din nordul Saharei", spun meteorologii. Norul de praf a ajuns în ţara noastră în această dimineaţă. De atunci, o echipă de specialişti de la Timişoara îl monitorizează în fiecare moment.
”Acel nor care conţine praful saharian este in jurul valorii de trei kilometri, între trei şi cinci kilometri. La ora 11:43, ora UTC, stratul de praf saharian era între patru și cinci kilometri, după care a evoluat”, afirmă inginerul Ionuţ Vetreş.
Datele înregistrate la Timişoara vor fi folosite şi de specialiştii străini pentru a înţelege cum s-a deplasat norul de praf şi ce mişcări va face în continuare.
”Datele sunt trimise zilnic de pe un calculator de la noi din universitate și avem un program instalat care le trimite către un server de la NASA”, precizează inginerul Delia Călinoiu.
Specialiştii spun că norul se află la peste o sută de metri înălțime, aşa că particulele de praf vor atinge cel mai probabil solul din vestul ţării duminică.
reporter: V. Ungar/ I. Sapianu operator: D. Şoşdean editor web: C. Țenche