”Important ar trebui să intervenim, pe zonele care sunt mai periculoase, în zona Cazionului, dar consider că peste tot e important să intervenim”. Ceea ce acum reprezintă un pericol public pentru trecători, cândva era mândria României. Colonada din Buziaș a fost construită în 1875 și a fost comandată special pentru plimbările frumoasei Sisi, împărăteasa Austriei, care obișnuia să vină însoțită de doamnele sale de companie, sau de însuși împăratul Franz Joseph.
Cu o lungime de peste 500 metri, colonada din Buziaș le dă posibilitatea localnicilor să facă o plimbare prin parc chiar și pe ploaie sau ninsoare. De peste zece ani, ornamentele din lemn ale monumentului, cum puține sunt în Europa, au un aspect degradat. Atât vremea capricioasă, oamenii rău intenționați, cât și anumite incidente au făcut ca monumentul istoric să arate asemenea unui loc uitat de lume. Cu acoperișul spart și dantelăria din lemn distrusă, oamenii care trec pe lângă monumentul-etalon nici nu-și mai ridică privirea pentru a-l admira.
”Foarte mare pericol e și, în special, pentru copii. Pe vremea lui Ceaușescu ne punea la muncă voluntară și era Perla de vest a Banatului, Băile Buziaș”, ”A fost un magazin înainte, a luat foc și de atunci nu s-a mai ocupat nimeni”, își amintesc oamenii.
Există speranțe că monumentul va intra în reparații, în vara acestui an, spun reprezentanții Primăriei Buziaș. Încă de anul trecut, autoritățile au început elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru reabilitarea colonadei, investiție care s-ar ridica la 3 milioane de lei.
”Noi am trimis cererea și am trimis anumite studii care ni le-au cerut, urmează să trimitem studiul de fezabilitate și am fost cuprinși deja pe lista lor de activități anul acesta. În momentul în care trimitem și proiectul, Compania Națională de investițiiva putea demara licitația pentru repararea colonadei”, spune Viorel Alger Ilaș, primarul orașului Buziaș.
Până acum, municipalitatea din Buziaş a făcut doar lucrări mici de întreținere atât din lipsă de fonduri, dar și pentru că monumentul a intrat în proprietarea primăriei abia anul trecut. Până atunci, pergola acoperită a aparținut moștenitorilor fostului proprietar austriac Jakob Mushong, care a deţinut staţiunea Buziaș după anii 1900.
Lucrările ar presupune atât refacerea fundației, a aleilor pietonale, a stâlpilor de susținere cât și reparea acoperișului și ornamentelor.
”Este o arhitectură de final de secon 19, oarecum romantică, cu un anumit aer rustic, dacă vreți, are un anumit parfum, acesta e cuvântul care trebuie păstrat”, afirmă Vlad Gaivoronschi - arhitect.
Monumente care să aibă ornamente din lemn asemănătoare mai pot fi intâlnite doar în Germania sau în Cehia, la Karlovy Vary.Degradarea colonadei, dar și a celorlalte obiective din Buziaș a făcut ca numărul turiștilor să scadă drastic, de la câteva mii, în vremurile de glorie ale staţiunii, la doar câteva sute.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche