Cinci ani a aşteptat Primăria din Cărpiniș după un autoturism care să asigure trasportul elevilor din comună. Până acum, indiferent de vreme, micuţii erau nevoiţi să parcurgă pe jos un traseu de o oră, ca să ajungă la cursuri: ”Da, este mult și făceam cam o oră până ajungeam”, - Nu puteai să mergi cu mașina părinților? ”Nu, n-aveam”, ”Mergeam pe jos. Și cât îți lua? Cam o oră. Nu era îngrijorată mama, tata până ajungeai înapoi? Ba”, - Câți ani are nepoțelul? ”9 ani”, - Și îl trimiteați în fiecare zi, chiar dacă ploua, ningea? ”Da, da”, - Și cu ce mergea până acolo? ”Pe jos. Pe jos au mers, pe jos au venit”.
”În general cei micuți mai întârziau la ore, sau, mă sunau părinții și îi mai țineau acasă. De regulă, ei își doreau să vină la școală și veneau”, a afirmat Mirela Jurca, directorul Școlii Generale Cărpiniș.
- Aveți cumva elevi cu o situație materială mai puțin favorabilă? ”Sigur că da. Tocmai cei care locuiesc în zona Ceramica au probleme în acest sens”, spune Gheorghe Dumbravă, profesor matematică în cadrul Școlii Generale Cărpiniș.
Odată cu începerea noului an școlar microbuzul pentru transportul elevilor va veni în zona Ceramica, aflată la marginea comunei Cărpiniș. Până acum, elevii de gimaziu care locuiesc în această zonă făceau în fiecare zi de școlă doi kilometri pentru a ajunge la cursuri.
Mașina destinată trasportului pentru elevi are 16 locuri și este dotată cu aer condiționat. Nici foliile de pe scaune nu au fost date la o parte și așa vor rămâne până la începerea noului an școlar.
Nu doar problema deplasării elevilor va fi rezolvată, ci și cea a bugetului alocat pentru transportul cadrelor didactice din afara localității. Noile costuri implică doar plata unui șofer și a combustibilului, ceea ce înseamnă jumătate din suma alocată de primărie până acum. ”În anul 2014 am alocat bani pentru transportul cadrelor didactice, 60 000 lei. Făcând o analiză a costurilor la acest microbuz ajungem la jumătate”, spune Ioan Sima, primarul comunei Cărpiniș.
Comuna Cărpiniș nu a avut niciodată în dotare un autoturism pentru transportul elevilor și al cadrelor didactice Problema a persistat mai mulți ani și în alte localități din Timiș. 17 primării din județ au primit în această lună microbuze școlare din partea Ministerului Dezvoltării. Autoturismele fac parte din prima tranşă din cele 1.200 de autovehicule cumpărate de autorități, pentru trasportul elevilor către unitățile de învățământ.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Hrișcu
Editor web: Călin Țenche