Proiectul derulat de primăria Buceș în colaborare cu o asociație din Alba Iulia a început în urmă cu 1 an și acum este deja funcțional.
„Acest proiect a pornit de la necesitatea de a duce mai departe anumite tradiții și meșteșuguri specifice zonei, mai ales meșteșugul căutării aurului aluvionar”, povestește Lidia Dulgheru, responsabil proiect.
„Pentru tineri eu cred că va fi o oportunitate deosebită, nu toată lumea are ocazia de a vedea pe viu cum se exploata aurul mai demult”, spune Alexandra, o localnică.
Proiectul a fost pus pe picioare în satul Stănija, unde locuiește Ioan Cătălina. El este primul român care a obținut autorizație pentru căutarea aurului aluvionar. Experiența și sfaturile sale sunt cele mai importante în acest proiect care vizează atragerea turiștilor în Țara Zarandului.
„E absolut interesant, că cine nu vrea să vadă aurul?! că e un material frumos, prețios și scump”, explică Ioan Cătălina, căutător autorizat.
Într-un mic muzeu al mineritului au fost adunate piesele folosite în procesul de separare a aurului de alte minereuri. Ele vor putea fi folosite nu doar de turiști, ci și de tinerii din zonă care vor să păstreze viu acest meșteșug. Cel mai folosit, dar și cel mai vechi instrument este șaitrocul.
Proiectul a primit o finanțare de 170 de mii de euro. Din acești bani a fost construită și o pensiune cu 14 locuri de cazare.
„Din primăvară sunt așteptați și turiștii, atât din țară, cât și din străinătate. Avatajul unei vacanțe petrecute la Stănija este unul cît se poate de clar: aici este singurul loc din țară unde turiștii pot să învețe cum se extrăgea odinioara aurul direct din albiile râurilor” - Andrada Velciov, corespondent Digi24 Hunedoara.
În comuna Buceș au mai fost implementate alte două proiecte cu finanțare europeană, bazate pe ocupații specifice zonei. Unul vizează apicultura, celălalt colectarea și prelucrarea fructelor de pădure.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș