Olimpia Oprea e unul dintre medicii care a învăţat să scrie proiecte europene, pentru că s-a săturat să lucreze într-un spital bolnav şi plin de lipsuri. ”Am vrut să schimb ceva, să îmbunătățesc condițiile în care lucrăm, așa că în 2008 am făcut un curs de management de proiect, apoi un master în managementul serviciilor sociale și de sănătate și primul proiect pe care l-am scris a fost clasat pe locul 3 între alte 300 și atunci am avut curajul să merg mai departe”, spune Olimpia Oprea, medic, responsabil de proiect.
Pe parcurs i s-au alăturat şi alţi medici, care au înţeles importanţa fondurilor europene. ”În condițiile actuale de subfinanțare a sistemului medical sunt foarte importante fondurile europene. Numai in spitalul nostru, în ultimii doi ani, am reușit să atragem 6 milioane de euro, prin proiecte cu finațare europeană, bani care se folosesc pentru achiziția de materiale dar și pentru infrastructură”, ne spune Olimpia Oprea.
În total, 11 milioane de lei au fost accesați de cadrele medicale care au scris singure proiectele care aduc în Timişoara un centru medical modern, unic în vestul țării. ”Deși reprezintă o mare răspundere, iar implementarea nu poate fi considerată deloc ușoară, eu cred că fondurile europene pot fi considerate o șansă de a reduce handicapul tehnologic și de atinge excelența medicală. Și eforturile sunt pe măsură, dar și satisfacția, cred eu, e după pe măsură”, ne-a declarat Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal.
Un sistem informatic performant, cinci laboratoare modernizate, trei echipamente de analiză de peste 100.000 de euro fiecare, cinci locuri de muncă create şi zeci de medici care îşi desfăşoară activitatea în condiții mai bune pentru a da mii de șanse la o viață normală. Toate acestea sunt posibile datorită banilor europeni obţinuţi pentru cercetare și prevenirea cancerului, dar și a bolilor congenitale în perioada prenatală.
”Dacă ne referim la aparate peste 100.000 de euro, vorbim despre aparatul de rezonanță magnetică, mamograful digital, iar restul echipoamnetelor vor fi utilizate în secția de obstetrică-ginecologie”, adaugă Octavian Mazilu.
Pentru că au înțeles că fondurile europene sunt singura șansă pentru ca spitalele să fie modernizate și dotate, autoritățile locale din Timișoara au devenit cofinanţatoare. ”Avem nevoie de astfel de proiecte, mai ales pe zona de echipare și dotare, dar și în reabilitarea spațiilor. Noi încercăm să luăm orice oportunitate mai ales în zona medicală și să depunem proiecte eligibile care să ne aducă focduri pentru aceste spitale”, a afirmat Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.
”E bună inițiativa pentru că, oricum la noi, spitalele nu sunt dotate cu echipamente și fac bine ceea ce fac. Eu îi încurajez. România nu are suficiente resurse și fondurile europene sunt foarte utile”,”E foarte bună varianta cu fondurile europene, după părerea mea, altă variantă de finanțare nu există”, ”Acum, totul se face cu fonduri europene, cu toate că, după aceea, trebuie să dăm o parte din bani, cred că e singura șansă”, spun timișorenii.
Pe lângă centrul medical performant care va fi finalizat la mijlocul anului viitor, Primăria Timișoara mai cofinanțează și alt proiect european de reabilitare a mai mai multor săli de operație.
reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche