Medicii vor veni în ţară o dată sau de mai multe ori pe lună, atunci când îşi vor programa intervenţiile sau programul de cercetare. Unul munceşte în Germania, iar celălalt în Franţa.
”Unul dintre medicii care va veni din străinătate va munci în cadrul Compartimentului de Radiologie Intervenţională. De altfel acesta a fost şi primul care a folosit acest angiograf şi în scop terapeutic, nu doar de diagnostic”, afirmă Maria Rohnean, reporter Digi24 Timişoara.
În luna aprilie a anului trecut a avut loc prima intervenţie, la un pacient cu un anevrism, care acum se simte bine. Acum, angiograful, care a costat un milion de euro, este folosit doar pentru diagnostic. Singurul cu experienţa necesară este medicul din Franţa cu care spitalul deja a încheiat un contract. Când a fost în România, medicul şi-a exprimat dorinţa de-a munci în ţară, însă doar dacă are toate condiţiile necesare.
”Ceea ce ne ţine să nu ne întoarcem este că nu vom avea o activitate ritmică dacă nu vom avea materiale. Or este ca o chirurgie, ca o neurochirurgie, dacă n-o profesezi zi de zi rişti să uiţi gestul şi fineţea lui şi rişti să faci complicaţii mult mai frecvent decât acelaşi operator care lucrează în Franţa zi de zi”, precizează Cristian Mihalea, medic specialist în radiologie intervenţională.
Spitalul a intrat recent în programul naţional care-i va aduce finanţarea necesară intervenţiilor cu ajutorul angiografului. Licitaţia a început, astfel că, în câteva zile, vor ajunge şi materialele.
”În momentul în care aceste materiale sanitare intră în dotarea spitalului, doctorul Cristi Mihalea, care este angajatul Spitalului Judeţean cu jumătate de normă, împreună cu echipa de medici din cadrul spitalului să înceapă să efectueze pe scară largă aceste intervenţii”, ne-a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.
Un alt medic va munci la Timişoara cu jumătate de normă în cadrul Centrului Genomica, un centru de cercetare în genetică condus de un medic al Spitalului de Copii Louis Ţurcanu.
”Să funcţioneze în universitatea noastră, în centrul de Genomică, măcar part-time, să scriem împreună proiecte, care să ne împărtăşească din experienţa echipei, a departamentului în care lucrează, să plece cu tinerii noştri, să-i specializeze”, spune Maria Puiu, coordonatorul Centrului „Genomica".
Cei mai fericiţi la auzul acestor veşti au fost pacienţii:
”Foarte bună ideea, se întoarce cu mult mai multă experienţă şi ajută şi românii care n-au posibilitatea să meargă în străinătate să se opereze”,
”E un lucru bun, s-a dus dincolo, s-a specializat, vine înapoi, eu aşa zic...”,
”Dacă e o experienţă în care să lucreze şi cu ai noştri, să aibă şi ai noştri de învăţat, având şi noi copii care sunt în pregătire, poate chiar e bine pentru spital”.
Medicii speră că prin această metodă să convingă şi alţi colegi de-ai lor să se întoarcă pentru a munci în ţară, deoarece experienţa dobândită peste hotare ar putea ajuta la formarea celor rămaşi în România.
Medici români care se întorc în țară să profeseze dacă operațiile care le fac vor fi decontate de CNAS
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Dan Şoşdean, Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche