Ambulanţele de urgenţă 0, adică cele cu medic, sunt solicitate de cel puţin 10 ori pe zi la diferite cazuri în care pacienţii acuză probleme grave de sănătate.
Echipajul se îndreaptă către o firmă de construcţii de la ieşirea din Timişoara, acolo unde un muncitor ar fi leşinat, apoi s-ar fi lovit la cap în urma căzăturii: ”Am examinat acolo tocmai datorită faptului că aţi făcut o lipotimie, v-aţi pierdut cunoştinţa”. După câteva minute de îngrijiri la faţa locului, bărbatul a fost transportat la spital pentru realizarea mai multor investigaţii.
Membrii echipajului n-au avut însă timp de odihnă. În mai puţin de o jumătate de oră ambulanţa a ajuns cu pacientul la spital. Acum însă, echipajul a fost solicitat la un alt pacient care are nevoie de ajutor. A fost un caz norocos, deoarece traficul a fost destul de liber, iar intervenţia şi consultaţia la faţa locului n-au durat foarte mult. Sunt însă ture în care telefoanele sună fără oprire.
”Sunt zile în care, practic, n-avem timp de nimic, pentru că populaţia Timişului este obişnuită să sune la 112. Nu întotdeauna solicitările sunt chiar justificate, poate în detrimentul ăsta ratăm nişte urgenţe mai grave”, afirmă Ioan Cozan, medic la Serviciul de Ambulanţă al judeţului Timiş.
Media unui caz este de o oră, timpul în care ambulanţa ajunge la pacient, medicii acordă îngrijiri la faţa locului, apoi transportă pacientul la spital. Statisticile nu se compară însă cu realitatea. ”La o medie de o oră înseamnă că, din 12 ore, 10 ore lucrează efectiv. Sigur că asta este o medie, dar vă daţi seama că sunt zile când se depăşeşte această medie şi, practic, atunci lucrează încontinuu”, ne precizează Leonida Iancu, şeful Serviciului de Ambulanţă al judeţului Timiş.
Serviciul de Ambulanţă al judeţului Timiş lucrează cu un efectiv de 499 de angajaţi, cu 100 mai puţin decât în urmă cu patru ani.
reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche