Pentru că bugetul nu permite investiţii, angajaţii de la Grădina Zoologică din Timişoara au adus, de exemplu, bănci distruse din parcurile oraşului, nisip nefolosit sau pământ excavat de pe cele peste 100 de şantiere deschise în capitala Banatului. Şi pavelele aruncate când s-au reabilitat malurile Begăi şi-au găsit utilitate în parcul de animale.
Materialele nefolosite la lucrările de reabilitare a malurilor Begăi, cum sunt aceste pavele, sunt duse la Grădina Zoologică. Odată ajunse aici, acestea sunt folosite pentru a crea noi alei pentru vizitatori.
Nici măcar scoarţa desprinsă de pe copacii bătrâni tăiaţi din oraş nu a fost aruncată. Va fi folosită pentru a împrejmui spaţiile ocupate de animale. „Lemnul pe care îl tăiem, suntem obligaţi, conform Direcţiei Silvice, sunt arbori care prezintă pericol, îi defrişăm, după care încercăm să-l ducem la gater, să putem folosi acea scândură", precizează Adrian Bere, directorul Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara.
Şi nisipul adunat de prin oraş a fost adus la Grădina Zoologică şi a fost împrăştiat în ţarcul poneilor.
„Dacă nu folosim nisipul, de exemplu poneii se pot îmbolnăvi la copite, iar un cal sau ponei care are probleme la picioare este normal teminat. Pentru bunăstarea lor e foarte important nisipul", a declarat Claudiu Chira, administratorul Grădinii Zoologice din Timişoara.
Bugetul Grădinii Zoologice, pentru anul 2014, de aproximativ 200.000 de lei, a fost alocat pentru hrană.
reporter: Miodrag Hojda
operator: George Ştefăniţă/ Tibor Alasu
editor web: Călin Țenche