Oana Cocîr are un atelier de croitorie de mai bine de patru ani. Crează rochii de seară sau de mireasă ce iau naștere cu multă răbdare, dar și o atenție sporită la detaliile cusute de mână. Cu toate acestea, să găsești un ajutor pentru realizarea creaţiilor elegante este o provocare, susține designerul vestimentar.
„Industria textilă se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat. Au fost perioade în care am fost un colectiv mai bogat, însă, cu fiecare an care trece situația este tot mai grea”, povestește Oana Cocîr – designer vestimentar.
Spre deosebire de o fabrică de cofecții, într-un atelier de croitorie volumul de muncă este mult mai mare. Pentru realizarea unui model complex de rochie de mireasă, spre exemplu, este nevoie de o săptămână de lucru, la un singur articol.
„Diferența este că în fabrică, un lucrător sau o lucrătoare, lucrează pe o anumită secție. Într-un atelier de croitorie, preia produsul și este pun în situația de a-l trece prin toate fazele până la finisaj”, continuă Oana.
În timp ce meseriații din orice domeniu sunt greu de găsit, start-up-urile din Timișoara din domeniul IT câștigă tot mai mult teren. La doar 24 de ani, Flavius Demian și-a înființat propria firmă care se ocupă cu dezvoltarea de aplicații web și mobile. După ce a lucrat tei ani și jumătate într-o companie de profil și-a dat seama că domeniul este extrem de profitabil, iar acum are șapte angajați.
„Eu lucram inițial ca și freelancer și foarte mult timp lucram după servicu. La un moment dat, aveam mai multe proiecte și chiar avea sens să pornesc compania. La început am fost trei și acum suntem opt. Avem aplicații în domeniul aviației, în domeniul industriei restaurantelor dar și în domeniul me dical”, spune Flaviu Radu Demian – programator.
Reprezentanții unui incubator de afaceri din domeniul IT susțin că în ultima jumătate de an, numărul IT-istilor care au pus bazele unui start-up este de 5 ori mai mare, față de momentul deschiderii, când funcționau aici doar 5 astfel de firme.
„Incubox-ul s-a deschis în luna mai, prima firmă a intrat aici atunci, în luna mai 32015. După jumătate de an am ajuns să avem 24 de firme în INCUBOX. Am atins un grad de ocupare de 44%”, explică Florin Vîlcea – director general Incuboxx.
Avantajele de care veneficiază IT-iștii care îşi deschid un start-up în incubatorul de afaceri nu sunt puține. Pe lângă conferințe, traininguri sau consultanță, ei beneficiază și de servicii de contabilitate sau chirii la prețuri accesibile.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu