”Eu, două săptămâni am avut apă aici, așa că grădină, ca lumea, nu am mai avut de atunci. Nu și-a revenit pământul, a fost tot în apă, nu am mai avut nimic. În anul acela nu am mai pus nimic că nu s-a mai făcut” - Urmările inundației din 2005 se simt și după aproape 10 ani. Această femeie își amintește cum viitura a rupt în două digul și a măturat tot în cale.
”Ce să facem, ne uitam la apă cum venea. Nu aveam ce face, nu se mai vedeau nici crengile din Bârzava”, ”Știți cum era, numai apă peste tot, numai apă. Dacă mergeți mai încolo, vedeți că nu e dig acolo, dar acum bine că ne-o ferit Dumnezeu și nu a venit apa să ne inunde iar”, spun localnicii.
”În cazul în care debitul crește, vă dați seama că suntem în pericol, Gătaia este într-un permanent pericol dacă nu se iau măsuri pentru realizarea digurilor”, afirmă Raul Cozarov, primarul din Gătaia.
După aproape zece ani, nici situația digului din zonă nu este mult schimbată. Refăcut parțial după inundațiile devastatoare, de atunci, digul din localitatea Gătaia nu a mai fost pe lista de priorități a autorităților. Asta, cu toate că localitatea de pe râul Bârzava este una dintre cele mai expuse din tot vestul țării în cazul unor ploi serioase. ”Sunt familii care au case lângă dig și, an de an, aceleași familii sunt lovite și sunt în pericol în cazul unei inundații. Suntem la mâna naturii”, susține Raul Cozarov.
În 2005, bănățenii din 34 de localități s-au luptat cu furia apelor. Apele râurilor Timiș, Caraș și Bârzava s-au revărsat și au distrus peste 5.300 de gospodării, au distrus 617 poduri și au format o adevărată deltă.
”Din 2005 și până azi nu s-au mai făcut lucrări aici la dig, în amonte, care sunt cele mai importante. S-au mai făcut în 2010 ceva lucări, în aval, înspre Reșița, dar atât, așa că digurile sunt în același stadiu”, ne precizează Raul Cozarov.
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Banat încă așteaptă fonduri pentru refacerea digului. ”Noi, în Gătaia, avem recepționate lucrări, mai avem și de făcut lucrări pentru care am cerut fonduri la Administrația Bazinală Apele Române, sperăm să le și primim. Nu am primit încă bugetul”, afirmă Ervin Luci, directorul Administrației Bazinale de Apă Banat.
Și autoritățile județene contribuie la construcția digului... cu promisiuni. ”Sunt promovate la ora actuală ambele lucrări atât pe Bârzava. Ele au fost întrerupte, dar în perioada următoare se vor relua cu fondurile pe care sperăm să vină. Vor intra în lucru câteva zone, în mod deosebit înspre Gătaia. Sunt lucrări așteptate de toți oamenii, să doarmă în siguranță”, ne-a declarat Titu Bojin, președinte Consiliul Județean Timiș.
În 2011, statul a investit aproape 100 de milioane de lei în refacerea digurilor din Timiș. Nu suficient însă pentru cei peste 1.000 de km de diguri care apără casele oamenilor.
reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva, Mihai Pop
editor web: Călin Țenche