Aşa au ales suporterii să-i comemoreze pe cei dispăruți în urma Revoluției din 1989. Aproximativ 300 de persoane s-au adunat în Piaţa Sfânta Maria, de unde au pornit spre Cimitirul Eroilor, într-un marș comemorativ organizat pentru a zecea oară de către suporterii timișoreni. Lor li s-au alăturat şi simpli trecători sau persoane care au participat sau au pierdut pe cineva drag acum 26 de ani, la evenimentele din Timișoara.
„Soțul meu a fost împușcat pe 17 decembrie 1989, la Revoluție, în calea Girocului. Veniți în fiecare an? În fiecare an venim”, a spus o timișoreancă.
„Ne pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat atunci, îi comemorăm pe cei dispăruți în 1989. [Au meritat toate acele evenimente?] Da, să fim liberi, da, într-adevăr”, susține un tânăr.
Cu toţii s-au oprit, mai întâi, în faţa Catedralei Mitropolitane, unde au scandat lozinci și au aprins candele pe treptele catedralei, în memoria eroilor care în urmă cu mai bine de 25 de ani şi-au dat viaţa pentru libertate. A urmat apoi un alt popas, în Piața Victoriei, unde sutele de persoane au rostit în cor „Tatăl nostru” – așa cum s-a întâmplat și în 1989.
Cei prezenți și-au continuat apoi marșul până la Memorialul Revoluției, acolo unde au poposit din nou preț de câteva minute, înainte de a ajunge la punctul final – Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei, unde au depus coroane și au aprins candele.
„Pentru părinți, bunici, cei care au fost și ne-au dat nouă o șansă, în semn de respect pentru ei”, a explicat un alt tânăr prezent la marș.
„Întotdeauna este cel mai improtant eveniment al anului, pentru Peluza Sud, pentru suporterii timișoreni. Încercăm să aducem an de an cât mai multă lume în stradă și să comemorăm memoria celor răniți sau căzuți la Revoluție”, a precizat Sebastian Novovic, liderul galeriei ASU Politehnica Timișoara.
17 decembrie 1989 este ziua în care 60 de timișoreni au murit răuși de gloanțe, iar alte câteva sute au fost răniți.
Reporter: Claudiu Sav
Operator: Andrei Marina