”Noi facem cârnaţii, noi îi degustăm, şi-apoi voi îi mâncaţi...” Aşa s-a dat startul primei ediţii a concursului de făcut cârnaţi. Bucătarii bănăţeni şi-au ascuţit cuţitele şi s-au pus pe treabă, fiecare cu secretele reţetei învăţate de la bunici.
”În afară de tradiţionalele sare, piper, usturoi şi boia, mai adăugăm puţină boia iute, chimen şi enibahar, ca să-i dea un gust. Şi o mânuţă de zahăr pentru păstrarea culorii naturale a cărnii”, spune Nicolae Cristescu, bucătar.
Dacă cei mai mulţi dintre bucătari respectă reţetele de la an la an, au fost şi participanţi pentru care părerea degustătorilor contează cel mai mult. ”E o reţetă învăţată pe parcurs şi pe care am mai îmbunătăţit-o eu după gust, după aprecierile clienţilor, fiecare după cum s-a dat cu părerea, unii mai sărat, alţii mai piperat...”, afirmă Ioan Duma, bucătar.
”Carne, usturoi, sare, piper şi puţină boia să-i dea culoare”, precizează Alex Seiman, bucătar. - Învăţată de unde, reţeta? De la tata? Aşa tânăr îţi place să faci cârnaţi? ”De mai mic fac...”.
La ordinea zilei au fost astfel produsele din carne proaspătă făcute în casă. Nu puteau lipsi însă nici băuturile certificate bio. ”Are o adaptabilitate la organism ridicată, deci nu provoacă distrugerile pe care le provoacă alcoolul pur”, susține Constantin Tătaru, producător de produse bio.
Juraţii la prima ediţie a concursului de făcut cârnaţi au fost indulgenţi. Toţi participanţii au ieşit câştigători. ”Am de gând să-i evaluăm pe toţi la fel, să le dăm curaj pentru anul viitor. Cârnatul oricum e bun, pentru că e făcut din porc de pustă, tăiat de dimineaţă, aşa că toată lumea o să ia locul I. Bineînţeles că o sa fac câteva diferenţe, dacă tot sunt preşedintele juriului, nu?”, au fost cuvintele lui uica Mihai, organizator.
Cârnaţii preparaţi au fost prăjiţi, iar la final toată lumea a putut să guste produsul finit al maeştrilor în arta bucatelor bănăţene.
Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche