O carte de rugăciuni păstrată în buzunarul hainei i-a salvat, la propriu, viaţa lui Nicolae Ciurică. Glonțul care trebuia să-l străpungă a perforat Noul Testament. Nicolae Ciurică a supravieţuit, dar 10 ani i-a petrecut în închisorile comuniste. Era fiu de partizan, iar după ce tatăl său a fost arestat, a fugit în munţi, ca să lupte împotriva regimului impus de Moscova. Făcea parte dintr-un grup de 70 de luptători care se adăposteau în pădurile din Munţii Banatului.
”Am rămas în grup patru ani de zile, în acești patru ani de zile am fost încercuit de vreo șapte ori. Odată a trecut un glonț prin sacul de merinde unde aveam Noul Testament”, relatează Nicolae Ciurică, fost deținut politic.
După patru ani de partizanat în munţi, Nicolae Ciurică a fost arestat. Îl trădaseră tocmai oamenii din satul în care se născuse: ”Pe masa asta jos mi-au pus cartușe, grenade ce am avut și m-au fotografiat așa obișnuiau ei. Perioada anchetei a fost teroare, bătaie, bătaie”.
A supravieţuit însă. Timp de 10 ani, a schimbat mai multe închisori, apoi a fost grațiat. Nicolae Ciurică e acum singurul rămas în viață dintre cei care au format rezistența anticomunistă din munți, în anii 50. Astăzi, s-a întors să-şi plângă camarazii, tocmai în locul în care aceştia au fost executaţi. L-au însoţit copii celor cărora comunismul le-a semnat sentinţa definitivă:
”Am venit pentru că aici, pe 16 august 1949, tatăl meu a fost executat, condamnat la moarte, luptător în munți”,
”A fost partizan în grupul lui Colonelul Uță în Caraș-Severin, prins și împușcat în plămân și picior”.
Doar patruzeci de plăcuțe și o cruce din beton mai amintesc de cei care au luptat în munți împotriva regimului și au fost uciși de comuniști.
Dezgroapă crimele Securității: osemintele unui membru al rezistenței anticomuniste, deshumate în Caraş-Severin
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche