Asta pentru că fondurile decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Caraș-Severinsunt insuficiente pentru a face faţă tuturor solicitărilor. Sumele primite de Spitalul Judeţean din Reşiţa, au scăzut şi de 7 ori în decursul unui an.
„Asiguraţii din judeţul Caraş-Severin care doresc o examinare RMN trebuie să aştepte șapte şi chiar opt luni pentru acest lucru. Totul din cauza subfinanţării acestui serviciu medical” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Chiar şi persoanele care sunt dispuse să achite integral costul examinării, care ajunge la 700 de lei, au de aşteptat în jur de două luni. Singurii care nu trebuie să aştepte pentru o astfel de investigaţie rămân pacienţii internaţi în spital.
„Ştiam că trebuie să aştepţi câteva luni bune. Dar, ce să facem, asta-i viaţa. Plătim asigurări lună de lună şi uite, suntem de mirul lumii”, spune o reșițeancă.
„Foarte nasol e totul. Poate să moară omu până să îşi facă un RMN”, e de părere un alt localnic.
„Nu cred că îți faci un RMN că eşti sănătos. Nu ştiu câți îşi permit să aştepte 7 – 8 luni sau câţi mai prind programarea. Eu, una, nu am mai beneficiat de o analiză gratuită de ani de zile”, admite o altă locuitoare a Reșiței.
S-a ajuns în această situaţie din cauza diminuării finanţării primite de Spitalul Judeţean din Reşiţa de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin.
„Trebuie să programăm pacienţii pentru această investigaţie către sfârşitul anului chiar începutul lui 2017. Dacă în luna decembrie 2014 aveam un buget de 140.000 de lei pe lună pentru acest timp de investagaţii de înaltă performanţă, iată că în anul 2016 bugetul lunar alocat de CJAS pentru investigaţii de tip RMN este de 22.300 de lei. Deci practic de șapte ori mai puţin”, explică Violeta Florea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa.
Într-o situaţie asemănătoare se află şi asiguraţii care au nevoie de o investigaţie tip computer-tomograf. Şi aici lipsa fondurilor şi nevoia numeroasele solicitări au creat liste de aşteptare întinse mai multe luni.
„Tot din cauza bugetului contractat cu casa de asigurări, pacienţii care vin să efectueze această investigaţie cu bilete de trimitere din ambulator trebuie să aştepte undeva până la finalul lunii august”, adaugă purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Reşiţa.
Conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin susține că există o explicație pentru fondurile insuficiente
„A crescut foarte mult adresabilitatea. Acum toată lumea doreşre RMN, nu se mai recomandă radiografii. Bugetul pentru RMN pentru Spitalul Judeţean Reşiţa este asemănător celui de anul trecut, dar cum am spus, au crescut numărul solicitărilor. De asemenea, bugetul a fost împărţit în două odată cu apariţia celui de.al doilea aparat RMN din judeţ, de la Caransebeş”, spune și Mirela Zeman, director relații contractuale, CJAS Caraş-Severin.
Lunar, în Spitalul din Reşiţa se realizează peste 30 de investigaţii RMN pentru pacienţii care au bilete de trimitere de la specilişti. De examinrări, beneficiază și 50 de persoane internate, iar numărul celor care plătesc integral costul RMN-ului ajunge la 15.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Petcu