Lucrări plătite şi nerecepţionate, la CJ Caraş-Severin

Data publicării:
lucrari neterminate

Anul trecut, în perioada mai – iunie, inspectorii Curţii de Conturi au verificat activitatea Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Printre neregulile constatate au fost şi decontarea către două firme de construcţii aunor lucrări care nu au fost însă recepţionate niciodată. Prejudiciul adus bugetului judeţului se ridică la 915.000 de lei.

„În anul 2014 Direcţia de Administrare a Domeniului Public şi Privat Caraş-Severin a acceptat la plată şi a decontat în baza Programului lucrărilor de drumuri judeţene şi comunale, lucrări de întreţinere drumuri modernizate, întreţinere drumuri pietruite, reparaţii, reciclări, tratamente bituminoase, reabilitări, consolidări şi întreţinere poduri pe întreaga reţea, lucrări care au fost facturate în baza unor situaţii de plată, dar a căror execuţie nu a fost confirmată ulterior, întrucât lucrările respective nu au fost recepţionate potrivit normelor legale în vigoare”, se arată în sinteza auditului Curții de Conturi a României. 

Lucrările cu pricina au fost realizate pe şase sectoare de drumuri judeţene şi au cuprins plombări, pietruiri, săpări de şanţuri laterale sau tăieri ale vegetaţiei de pe marginea şoselelor. Unul dintre drumuri este DJ 587 care face legătura între comuna Fârliug şi satul Dezeşti.

„Pentru repararea acestui drum, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a achitat peste 50.000 de lei, dar nu a recepţionat nici acum lucrările. Şi asta pentru că starea drumului este foarte proastă. Plombele turnate aici în 2014 nu au avut viaţă lungă şi acum şoseaua este plină de gropi” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Şoferii simt pe pielea lor calitatea lucrărilor de reparaţie a drumului.

„E sub orice critică. Dar nu avem ce să facem. Puterea e în mâna altora. Noi trebuie să suportăm”, spune un cărășean.

„Îi fain drum aicea. Din groapă în groapă. Am fost până la Brebu azi dimineaţă cu un vițel, numai aşa mergi, ocoleşti una (n.r. o groapă) şi dai în șapte”, spune un alt șofer.

Conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin a fost luată prin surprindere de raportul auditorilor de la Curtea de Conturi şi spune că a început o anchetă internă pentru a afla cine era responsabil de recepţia lucrărilor cu pricina.

„Încerc să aflu dacă pentru aceste lucrări a fost solicitată din partea contructorului cerere de a face recepţia acelor lucrări sau nu. Pentru că o să intrăm într-un cerc vicios a responsabilităţilor. Dacă sunt la constructor sau la consiliul judeţean”, adaugă Ilie Iova, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin.

Cele două firme care au încasat bani pentru lucrări nerecepţionate de Consiliul Judeţean Caraş-Severin au mai fost implicate în scandaluri de corupţie. Cea mai mare sumă de bani, peste 800.000 de lei, a încasat-o SC Excav Prod SRL. Compania, condusă de Axente Obrejan, este cea care a cumpărat în anul 2010 75% din acţiunile Aeroportului din Caransebeş, iar patru ani mai târziu a intrat în insolvenţă lăsând datorii şi investiţii nerealizate la aerogară.

Cea de-a doua firmă cărăşeană, care a încasat 100.000 de lei din bani publici este clientă veche a contractelor cu statul. Patronul ei, Valentin Armaşu, este urmărit penal pentru constituire de grup infracţional organizat şi splărare de bani. În perioada 2010 – 2013 acesta ar fi prejudiciat statul, prin evaziune fiscală, cu 4,5 milioane de euro. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri