”Uite asta este coaptă, asta nu este coaptă!” Lubenițele de pe plantațiile de la Gottlob sunt alese cu grijă înainte să fie pregătite pentru transport. Nici nu e de mirare, pentru că o bună parte din ele ajunge la export. Doar în ultima săptămână cinci microbuze au ajuns la Szeged.
”S-a vândut și în Occident, în Germania, în Ungaria, încă au fost cerințe, cerințe care au depășit capacitățile noastre”, spune Cristian Cerba, viceprimar din Gottlob.
Producătorii sunt avantajați de climă, dar și de apropierea de graniță.
”Lubenița de Gottlob ajunge mult mai ușor în Occident decât în marile orașe din România. Până la Budapesta, de exemplu, drumul se parcurge în numai două ore, timp ce până la București e nevoie de aproape jumătate de zi”, spune Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
Nu la fel de mare căutare au lubenițele de la Gottlob și în România. Localnicii se plâng că marfa lor ajunge pe piețele din toată țara cu eticheta mult mai cunoscutului brand de Dăbuleni. Din producția lui Silviu Boldică, o mare parte a ajuns pe mesele cumpărătorilor fără ca aceștia să știe de unde vine. ”Am fost invadați de samsari, să le spunem așa, olteni care au venit și au luat de la noi și au dus în alte orașe ale țării, spunând că e lubeniță de Dăbuleni”, susține el.
Situația lui Silviu Boldică nu e singulară. ”Mașini de Dolj vin, Dolj, Mehedinți. Ei sunt foarte mari comercianți, au terminat mai repede, să nu piardă clienți, o vinde în toată țara”, ”Vine din Dolj, vine din Mehedinți angrosiștii”, relatează localnicii.
Prețul lubeniței de Gottlob a crescut anul acesta cu 40%. Până acum, în această vară, de la Gottlob au fost trimise pe piață peste 800 de tone.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche