Nicușor este șomer din 2014. Are opt clase, nu știe limba engleză și nu se descurcă pe calculator, lucruri care mereu i-au stat în cale când a mers să se angajeze.
”Nu am niciun loc de muncă, nu lucrez niciunde. Am un an de zile de când umblu și eu, la vârsta mea găsesc mai greu, ceea ce nu am găsit până acum... și studiile, am opt clase. Nu am atâta pregătire pentru...”, - În ce domeniu lucrați sau vă pricepeți? ”În mecanică... utilaj greu”, răspunde Nicușor Agabiță.
Zece firme și asociații au oferit oportunități de angajare, dar și ore de consiliere în găsirea unui loc de muncă pentru persoanele din grupurile defavorizate, din care fac parte peste 400 de romi si 30 de persoane cu dizabilități. Dar chiar și așa, prea puțini au fost cei interesați să își găsească un job.
”Și această categorie de persoane trebuie să își găsească activitatea în câmpul muncii la societăți și desigur se realizează acest lucru”, precizează Pavel Kasai, inspector șef ITM Timiș.
Târgul de locuri de muncă face parte dintr-un proiect care are ca scop îmbunătățirea accesului persoanelor din grupurile vulnerabile la piața muncii din Regiunile Vest și Sud-Est, preoiect care este în desfășurare până la sfârșitul acestui an.
”În cadrul stucturilor de economie socială din cadrul proiectului, care într-adevăr sunt pe domenii diverse de la printing, organizare evenimente, kinetoterapie și masaj, peisagistică, masaj și nutriție, vrem să pornim mai departe spre alte activități”, spune Daiana Buzatu, manager de proiect.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin programul "Investește în oameni" și este in valoare de șase milioane de lei. Potrivit ultimelor statistici, rata șomajului de la sfârșitul lunii iulie este, în județul Timiș, de 1.42%, una dintre cele mai mici din țară.
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche