Lipsa aparaturii afectează pacienţii. Ce alternative sunt pentru îndepărtarea pietrelor de la rinichi

Data publicării:
pasare

Ionuţ Pasăre a fost diagnosticat în luna septembrie a anului trecut cu colică renală. După două luni de tratament, medicii i-au spus că are nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru a-i sparge pietrele. I s-a propus ”tăierea clasică, pe care am refuzat-o, pentru că sunt prea tânăr ca să fiu tăiat”.

În cazul în care alegea să meargă la o clinică privată din Timişoara, Ionuţ trebuia să plătească între 250 şi 350 de euro. Însă pentru tratarea bolii pacienţii au nevoie de mai multe şedinţe. ”Am ales să plec la București”, spune el.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, în Banat, numărul celor afectaţi depăşeşte media la nivel naţional.

 

”În regiunea noastră, litiaza renală este o afecţiune endemică, adică foarte des întâlnită. Din cauza alimentaţiei, există cu cel puţin 15% mai mare incidenţa decât în restul ţării”, ne precizează Viorel Bucuraş, şeful Clinicii de Urologie din Timişoara.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean din Timişoara au făcut mai multe demersuri către Ministerul Sănătăţii pentru a achiziţiona un nou aparat. Fără rezultat, însă.

 

”Spitalul nu a avut în fondul de dezvoltare resursele necesare pentru a achiziţiona unul şi, în mod normal, toate aparatele de mare complexitate şi de valori mari se achiziţionează de către minister. Ultima oară, în 2012, Spitalul Judeţean a făcut o solicitare pentru a achiziţiona un asemenea aparat”, ne-a precizat Florin Bîrsăşteanu, director medical al Spitalului Judeţean Timişoara.

Preţul unui astfel de aparat poate ajunge şi la 400.000 de euro.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri