La Liceul Teoretic "Nikolaus Lenau" din Timișoara în jumătate de clădire se fac reparații iar în cealaltă jumătate de țin cursuri. Pentru a evita ca elevii să mai învețe într-un spațiu impropriu, municipalitatea şi conducerea unității de învățmânt au convenit mutarea liceului într-o altă clădire, considerată inutilă până de curând. În toamna acestui an autoritățile locale anunțau că imobilul în care funcționa până de curând Liceul de Arte Plastice din Timișoara va fi demolat pentru reorganizarea circulației rutiere din centrul orașului. Până la îndeplinirea acestui obiectiv, clădirea îi va găzdui pe elevii liceului german. Vorbim despre o clădire ți un teren ce se întind pe aproape 8.000 mp.
Imobilul, aflat la mai puțin de cinci minute de centrul Timișoarei, dispune de aproximativ 20 de săli de clasă, suficiente pentru elevii liceului german, susțin autorităţile. Teoria se bate însă cap în cap cu realitatea. Spaţiul are nevoie de îmbunătăţiri, iar prima dintre ele este racordarea la utilităţi.
"Clădirea este debranșată de la căldură, de la curent, trebuie să se rezolve mai întâi cu rebranșare, trebuie igienizate sălile. Este foarte necesară această mutare deoarece lucrările de construcții împiedică, nu numai buna desfășurare a procesului educativ, dar pune în pericol și siguranța cadrelor didactice și a elevilor", declară Elena Wolf, directorul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau" din Timișoara.
În prezent, Liceul de Nobel îşi desfășoară activitatea într-un imobil unde unele ferestre de pe holuri au folii de plastic în loc de sticlă. Din acest motiv, elevii stau îmbrăcați în haine de iarnă chiar și în clase. Totodată, accesul în curtea liceului și pe unele scări care fac legătura dintre etaje este interzis din cauza lucrărilor.
Reprezentanții municipalității susţin că termenul cel mai optimist pentru mutarea elevilor care învață în limba germană este prima jumătate a lunii decembrie.
"Am făcut deja demersuri către Coltern, Aquatim, regiile noastre, către Biroul Tehnic din subordinea Direcției instituții Școlare pentru a verifica toată instalația, de la electric, apă, canal și căldură, evident. Nu vor fi, probabil, condițiile unui campus nou, așa cum se dorește, dar sperăm că timpul va trece repede, cu folos", declară Mihai Costa, șeful Direcției Instituții Școlare, Primăria Timișoara.
Lucrările la viitorul sediul al liceului ar trebui finalizate în următarele zece luni iar spaţiul va fi pus la dispoziția elevilor până la finalul acestui an școlar.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor Web: Răzvan Bulacu