Localnicii din Biled şi Periam au păreri împărţite despre planurile companiei: ”Afectează apa şi alte produse pe care le avem”. - Credeţi că se va întâmpla asta? ”Da, dar sper să scăpăm de ei”, ”Oricum bine nu este, tot s-a tras din pământurile astea”, ”Eu zic că ar fi bine dacă ar aduce un venit pentru îmbunătăţirea localităţii şi a oamenilor”.
Zonele vizate pentru explorare nu sunt o surpriză. În jurul localității Biled, de exemplu, se extrage petrol de mai bine de 30 de ani. Oamenii spun că petrolul se simte și în apă și că nu au încredere să o consume: ”Nu pot să o beau”. - Ce gust are? ”De petrol”, ”Asta o cumpăr şi beau că aia nu e bună”.
Autoritățile locale din Biled nu par să știe exact ce se va căuta în subteran. ”Până în prezent, Primăria Biled nu are cunoștințe despre prospecțiuni sau despre lucrări referitoare la gazele de șist sau alte astfel de exploatări. În cursul zilei de astăzi am aflat prin mass-media și celelalte mijloace că s-a aprobat de către guvern exploatarea gazelor de șist”, a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Cristian David, primarul localității Biled.
În județul Timiș, s-au făcut prospecțiuni şi în alte localităţi, însă firma care se ocupă de aceste operatiuni a renunţat, din cauza protestelor demarate în întreaga ţară.
Pentru a lămuri ce se caută în subteran, ce știu autoritățile locale și care e poziția societății civile, l-am contatat, în cadrul jurnalului de știri Digi24 Timișoara, prin telefon, pe Cornel Dumitraș, primarul localității Periam, iar invitat în platou a fost activistul Florin Ahire.
reporter: Ioana Sapianu
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche