„Aceste lămpi cu ultraviolete ne asigură o dezinfecţie foarte mare, în jur de 99,99% și asigură o dezinfecţie a zonei superioare”, explică unul dintre medicii spitalului.
În compartimentul TBC din cadrul Spitalul Municipal Lugoj, în mai puţin de o oră, lămpile cu ultraviolete reuşesc să dezinfecteze spaţiul în care sunt montate.
„Lămpile sunt foarte importante şi binevenite, atât pentru noi, cât şi pentru pacienţi. Noi efectuăm triajul pacienţilor, în funcţie de statusul bateriologic, unde sunt pacienţi contagioşi, pacienţi care nu sunt contagioşi, dar care vrând nevrând se întâlnesc în spaţile comune. Și atunci aceste spaţii, printr-o dezinfecţie continuă asigură, scade riscul pacienţilor care nu au probleme majore”, explică dr. Cătălina Elena Pop, şeful secţiei de Pneumoftiziologie.
În total, 18 lămpi cu ultraviolete au fost montate în această săptămână la instituţia sanitară. Una a fost instalată în laboratorul de bacteriologie, patru sunt în dispensarul compartimentului TBC, iar 13 lămpi se află în saloanele pacienților. Radiaţiile pe care le emană nu pun în pericol sănătatea pacienţilor.
„Lămpile cu ultraviolete sunt aşezate la aproximativ doi metri şi jumătate de podea. Ele sunt pornite de personalul spitalului de trei ori pe zi şi funcţionează undeva la 30 şi 60 de minute” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.
Pacienţii internaţi în unitatea medicală de la Lugoj se simt mai feriţi de microbi de când au fost montate lămpile cu UV.
„E în regulă, este ok, este bine, este pentru siguranţa noastră să nu ne îmbolnăvim, să nu fie probleme”, spune un pacient.
„Foarte bine, mă simt foarte bine. [E o achiziţie bună din partea spitalului?] Da!”, adaugă o altă pacientă.
„Mi-s pentru prima dată internată, în 54 de ani, prima dată. Cum o fi? Bune, pentru viitor. Şi pentru mine, cât or fi aicea”, susține o altă bolnavă.
Lămpile performante de la Spitalul Municipal din Lugoj au costat 12.000 de lei şi au fost achiziţionate printr-un grant norvegian.
„Fiind aşa eficiente ele reduc costurile cu dezinfectanţii scumpi pe care trebuia să îi achiziţonăm, cu personalul mare implicat în această acţiune şi de asemenea timpul pe care îl petreceau făcând asta”, susține dr. Theodora Mateescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal Lugoj.
Fiecare lampă instalată în Compartimentul TBC al Spitalului Municipal are un consum mediu, cuprins între 21 şi 60 de w, şi o autonomie de funcţionare de 18.000 de ore.
Reporter: Mihaela Crețu
Operator: Dan Șoșdean