Laborator de cercetare unic în estul Europei

Data publicării:
laborator de cercetare

În acest laborator și-au început activitatea cercetători din România și Republica Moldova. Unul dintre ei este Ștefania Rus. În timpul doctoratului, Ștefania a făcut un stagiu de opt luni în Germania ,unde a lucrat cu un aparat asemănător, dar nu la fel de performant.

„Nu era controlabil cu ajutorul calculatorului. Se controla absolut manual de către om și astfel înveți totul de la zero. Cu ajutorul lui putem obține straturi pe care vrem să le folosim în electronică de exemplu, în senzoristică", povestește Ștefaia Rus. cercetător.

Aparatul de utimă generaţie este unul din cele peste 20 aflate în laborator. Acestea au fost aduse din Olanda, America, Israel, Germania, Italia și Marea Britanie.

„Acest microscop este unic în estul Europei și face posibilă înregistrarea imaginii la rezoluție foarte mare. Spre exemplu, o particulă de aur poate fi văzută la nivel atomic, precum în această imagine” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

„Deschizând acest robinet, putem scoate probe de gaz și introduce gazul respectiv într-un gaz cromatograf. Gaz cromatograf este un aparat care realizează separarea unui amestec de gaze și identifică fiecare gaz”, explică Radu Bănică, cercetător.

„Acest laborator presupune o caracterizare și o testare a celulelor solare și un alt laborator de genul acesta mai găsiți în Polonia”, spune Ionel Balcu, director tehnic INCEMC.

Laboratorul aparține de Institutul Naţional de Cercetare pentru Electrochimie şi Materie Condensată. Ambele imobile sunt independente atât energetic cât și termic. Energia electrică este produsă de un parc fotovoltaic aflat pe acoperișul institului, iar climatizarea este realizată cu ajutorul unui sistem geotermal.(pentru sistem geotermal cadre de la 07:30:36:10)

„Este o premieră în România. Am reușit să implementăm patru tipuri de panouri fotovoltaice pe o suprafață de 1200 de metri pătrați. Sistemul de climatizare, încălzire, răcire îl folosim printr-o pompă geotermală”, adaugă Balcu.

Laboratorul de energii regenerabile va fi inaugurat oficial în luna decembrie. Aici vor lucra 19 cercetători.  

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri