„Ceea ce nu au vazut in filmul lui James Cameron cei pasionați de povestea vasului Titanic pot vedea în județul Caraș Severin, adică un motor identic cu cele cu care a pornit vaporul de lux” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.
„Motorul a fost format din cele doua pistoane. Motorul este din aceeași serie cu cele care au fost montate pe Titanic”, povesteșe Cristian Mosoroceanu, istoric.
De cum intră pe poarta minei de la Anina, Cristian Mosoroceanu își amintește de perioada în care a lucrat la extragerea huilei, la fel ca toți cei din familia lui. Pentru că puțul era foarte adânc în 1911 a fost montat motorul cu aburi din piese englezești, o bijuterie a tehnologiei.
„Este cea mai adâncă mină din țară și cel mai adânc puț de huilă din toată Europa. Nu cred ăa mai există în lume astfel de motor, cu atât mai mult cu cât acelea de pe Titanic sunt pe fundul marii”, continuă Mosoroceanu.
Motorul ce căntărește peste 10 tone a fost creat de cei mai iscusiți ingineri din Europa, doar că după 2007, atunci când mina a fost închisă, a fost prădată de hoți. Astfel, componentele au ajuns, rând pe rând, la fier vechi. Când au văzut filmul cu Leonardo Di Caprio foștii mineri spun că au recunoscut imediat motoarele cu care lucrau ei la Anina.
„Filmul l-am văzut. [Și motoarele de acolo?] Si motoarele tot pe bază de abur, pe baza de cărbune”, spune un fost miner.
Autoritățile vor să introducă motorul în circuitul turistic cu bani europeni.
„După estimările arhitecâilor undeva la 3 milioane, 3 milioane jumătate fonduri POR, cu o contribuțee a comunității de doi la sută”, spuneGheorghe Romînu, primarul orașului Anina.
Mina de la Anina a început să funcţioneze acum mai bine de un secol și a fost închisă în urma unui accident în anii 2000.
Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu