Primăria Timişoara îi supraimpozitează pe proprietarii de clădirilor istorice lăsate în paragină. Măsura îi vizează pe mai bine de 1.700 de oameni, deţinători inclusiv a mai multor clădiri-emblemă ale orașului. Una dintre acestea este Cazarma U din Piaţa Mărăşti, o clădire construită în stilul cazarmelor austriece, din care au mai rămas doar pereţii. Proprietarii vor plăti, anul acesta, un impozit majorat cu 400%.
"Cazarma U sau Cazarma Franz-Joseph a fost construită în anul 1752. După mai multe asedii în 1800, atunci când a fost distrusă, clădirea a fost reconstruită în forma actuală - parter şi două etaje. Astăzi, urmele vii ale istoriei se scriu cu bucăţi de tencuială căzute pe asfalt", Mihai Văluşescu, jurnalist Digi24 Timişoara.
„Arată îngrozitor arată, nu arată ca și cum nu ar fi al orașului.+ O clădire așa măcar să o refacă asta ar fi cea mai bună idee."
„Este inadmisibil ca ca ea să fie lăsată în paragină de atâta vreme. + muscă Nu se poate să o lași în paragină ani și ani la rând. Văd că unii preferă să plătească această taxă pe paragină și să nu se aleagă cu nimic că tot nu scapă îi vom și amenda pe parcurs și vor plăti an de an aceste impozite mărite", explică Nicolae Robu - primarul Timișoarei.
"În 2008, primăria a vândut Cazarma U unor privaţi, cu 11 milioane de euro. La acea dată, existau promisiuni că imobilul va fi transformat într-un adevărat hotel de lux. Acum, însă, proprietarii vor fi nevoiţi să scoată din buzunar taxa de paragină, pentru că imobilul este degradat și în jur s-au depozitat multe gunoaie", Mihai Văluşescu, jurnalist Digi24 Timişoara.
„Polițiștii locali merg în teren efectuează verificări, iar în cazul în care constată că nu sunt îndeplinite astfel de clădiri datele acestora sunt transmise către o comisie a primăriei care decide supraimpozitarea acestora și evident cu cât se supraimpozitează" , completează Dana Seracin - purtător de cuvânt Poliția Locală Timișoara.
„În comisie sunt arhitecți, sunt constructori, oameni de specialitatea care apreciază gradul de degradare, în funcție de cât e de degradată clădirea se poate impozita cu 200 la sută, 300 la sută, 400 la sută sau 500 la sută care e și maximum prevăzut de lege", adaugă Cătălin Iapă - consilier personal al primarului.
Consilierii Locali din Timisoara au votat ca 122 de clădiri istorice să fie supuse suprataxării.
„Îi corect, cum arată ca aspect al orașului? Eu zic că nu arată frumos, ar trebui să plătească și nu numai pentru asta, toate clădirile, monumente istorice care nu se întrețin. Chiar eu stau într-una și am făcut-o cât de cât."
„Degradată, trebuie renovată putea să facă un cămin, un spital ceva."
Primăria are în derulare și un proiect prin care vor fi reabilitate mai multe clădiri din oraș.
„Ajutorul este extraordinar, deci noi punem toți banii de la bugetul local și recuperăm 50 șa sută din costuri pe parcursul a 10 ani" , conchide Nicolae Robu, edilul-şef al Timişoarei.
Anul trecut au fost supraimpozitate 34 de clădiri. Dintre acestea, 24 au fost contestate în înstanță.