Involuntar, obținem cele mai sănătoase recolte. Țara noastră ocupă unul din ultimele locuri din Europa, după cantitatea de fertilizatori folosită 

Data publicării:
fertilizatori prima

Samson Popescu este unul dintre agricultorii români care, de la an la an, scade cantitatea de îngrășăminte chimice și tinde să devină un producător ecologic. Şi totul se întâmplă aproape involuntar. Costurile pentru fertilizarea solului nu sunt mai mici de 600-700 de lei la hectar, iar sumă este uriaşă, spune fermierul.

”Prețul de cost, în total costul pe cultură, îngrășămintele dețin o pondere importantă și agricultorii români nu au suficiente resurse sau capital. Sigur, noi mergem pe un optim economic și nu mergem pe nivelul de producție pe care l-am putea obține cu o fertilizare mai mare”, susține Samson Popescu.

Anul trecut, de pe cele 210 hectare de teren arabil, agricultorul a obținut aproximativ 500 de tone de grâu și 1.500 tone de porumb. O cantitate mică, față de cât ar fi putut să recolteze dacă ar fi fertilizat solul cu îngrăşăminte chimice, susţine el. ”Dacă am merge cu un nivel mai ridicat al fertilizării, sigur am putea obține o producție cu un 20, 30, poate chiar până la 50% mai ridicată”.

”De pe acest teren de 10 hectare, un agricultor român obține 5-6 tone de grâu la hectar, în timp ce un francez, de pe aceeași suprafață, dar fertilizată, obține 8-10 tone de grâu la hectar”, ne spune Corina Sfia, reporter Digi 24 Timișoara.

Iar datele publicate de Agenţia Europeană de Mediu confirmă faptul că agricultorii români se feresc să utilizeze chimicale pentru a-şi creşte producţia. Cantităţile mici de substanţe chimice folosite au plasat ţara noastră pe penultimul loc într-un top realizat la nivel european.

România este printre ultimele locuri, de aceea se vorbește despre o agricultură care fără prea multe eforturi se încadrează în reguli ecologice. De pildă, la îngrășăminte ajungem la o medie de vreo 42-45 de kilograme de substanță uscată, în timp ce în Olanda, în Belgia, se ajunge la câteva sute de kilograme de substanță pentru un an de zile”, precizează Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii.

Şi tot preţul ridicat al substanţelor chimice îi determină pe unii fermieri să cumpere fertilizatori contrafăcuți. Sunt mai ieftini, dar pot compromite recolta. ”Nu toți fermierii sunt foarte avuți, să se uite câteodată la prețul acestor pesticide, fiind tentați să cumpere produse mai ieftine. De obicei aceste produse mai ieftine, care au substanță activă pe care o găsim, în general în produsele omologate sunt contrafăcute și pot să creeze probleme pentru cei care le folosesc”, afirmă Valeriu Tabără.

”Excesul de elemente minerale mobile poate să ajungă în pânza de apă freatică, poate să contamineze pânza freatică și mai mult, acest exces poate să ajungă în partea comestibilă”, ne-a declarat Gheorghe Poșta, doctor în științe agricole.

Medicii nutriționiști avertizează că toxicitatea din produsele crescute cu astfel de fertilizatori pot genera boli de ficat, boli ale rinichilor, obezitate, boli cronice sau chiar alergii. ”Chimicalele înseamnă boală pentru corpul omenesc. Sunt persoane care, în ultima vreme, vin pentru cure de dezintoxicare, ceea ce înseamnă că își dau seama că au mâncat alimente care nu aveau un conținut nutritiv sau erau încarcate de substanțe chimice”, spune Iren Alexoi, medic nutriționist.

Pe primul loc în clasamentul Eropean publicat de Agenția Europeană de Mediu privind cantitatea de îngrășăminte chimice folosite de agricultori, se află Belgia și Luxemburg, urmată de Olanda. Iar pe ultimul loc se clasează Portugalia.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”