Investitorii străini din Vest, pe picior de plecare

Data publicării:
afaceri

Vestul ţării pierde mii de locuri de muncă, după ce mai multe companii mari din judeţul Arad şi-au anunţat retragerea şi intenţia să îşi mute producţia în afara ţării. Iar în Timiş, anul acesta, două mari fabrici s-au închis, după ce, în vara anului trecut, o unitate care producea subansamble electronice a închis porţile. De vină este nu doar fiscalitatea descuranjantă, susţin investitorii străini, ci şi faptul că nu se mai găsesc muncitori care să lucreze calitativ.

275 de angajaţi ai companiei care producea lenjerie intimă la fabrica din Curtici au fost anunţaţi, la sfârşitul anului trecut, că îşi vor pierde locurile de muncă. Afacerea, care timp de 18 ani a funcţionat perfect, nu a mai fost rentabilă, au explicat reprezentanţii companiei, pentru că:

"Producția în scădere, creșterea salarială și deficitul de forță de muncă au redus competitivitatea. (...) Producția a fost relocată la o fabrică deținută de companie în Vietnam precum și la alți producători de lenjerie intimă din Asia", mai spun ei.

De vină pentru plecarea investitorilor străini este şi infrastructura deficitară.

"Ni s-a solicitat să intervenim asupra drumurilor transfrontaliere pentru a se putea fi adusă forţă de muncă şi din Ungaria în zonele industrial ale Aradului. Am accesat un pr de 13,8 mil de euro pe fondul transf interreg, iar de anul trecut am început modernizarea de drumuri trasnf care se va încheia anul viitor", spune Andrei Ando, director CJ Arad.

"Statul nu le oferă nici lor nimic, ei nu le oferă la oameni nimic ca să aibă salariaţi ca lumea şi pentru aia pleacă. Ăsta e un mare semn de întrebare... mâna de lucru, taxe, impozite ale zonei libere mari, nimeni nu spune. Bine nu-i... Chiar şi nevastă-mea a lucrat la zona liberă şi ne pare rău că se întâmplă treaba asta. Plecăm, plecăm din România, nu avem ce face."

O altă companie din judeţul Arad este pe picior de plecare. Firma din domeniul automotive şi-ar putea muta liniile de producţie în Ungaria şi 300 de angajaţi ar urma să fie disponibilizaţi. Pierd şi oamenii, dar afectate vor fi şi bugetele locale.

"Am auzit că încă o firmă s-ar putea să îşi închidă porţile la finele anului acesta. Noi pierdem foarte mulţi bani. Este o lovitură foarte, foarte grea pentru comunitatea locală din Curtici", adaugă Bogdan Ban, primarul din Curtici.

Recent, compania elveţiană Rieker, care avea o fabrică la Lugoj, în judeţul Timiş, şi-a anunţat retragerea. Iar Nestle a confirmat că pleacă din Timişoara în primăvară. 400 de oameni rămân şomeri. Teoretic, muncitorii au şanse să îşi găsească de lucru.

"Datele primite de la INS plasează judeţele din vestul ţării în topul celor cu cei mai puţini şomeri. De exemplu, în luna decembrie a anului 2018 rata şomajului în Timiş era de 0,78%, iar la Arad de puţin peste 1,3%, oricum, mult sub media naţională", Mihai Văluşescu, jurnalist Digi24 Timişoara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri