Acum, motorul poate fi repornit și instalat într-un punct termic din oraș, de unde poate produce apă caldă pentru apartamentele racordate la sistemul centralizat. Și asta, în condițiile în care activitatea termocentralei Mintia și furnizarea agentului termic pe bază de cărbune sunt, în acest moment, incerte.
Motorul pe gaz în sistem de cogenerare stă nefolosit de mai bine de cinci ani. Acum, administrația locală vrea să îi găsească o utilitate, cu atât mai mult cu cât costul de achiziție a fost de 1 milion de euro. Instalația se află într-o încăpere specială în apropierea complexului Aqualand și ar urma asigure, în prima fază, apă caldă pe timpul verii.
„Motorul de cogenerare ar putea produce până la 1 megawat și ar fi foarte util cetățenilor din Deva care sunt branșați la sistemul central”, explică Paul Enescu, directorul Aqualand Deva.
Potrivit primăriei Deva, motorul va asigura 35% din necesarul de apă caldă în cele 5 luni de vară, când furnizarea de la termocentrala Mintia poate suferi sincope. Pentru revizia și repunerea lui în funcțiune sunt necesare 12 mii de euro.
„Sunt pus în situația să-l repar, să-l reabilitez, costurile nefiind foarte mari și îl mut într-un punct termic al cartierului Micro”, adaugă Mircia Muntean, primarul Municipiului Deva.
„După ce va fi reparat, motorul va fi instalat în acest punct termic racordat la conductele termocentralei Mintia, conducte prin care apa caldă va ajunge la deveni” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
Discuții pe acest subiect au avut loc între primărie și termocentrala Mintia, din subordinea Complexului Energetic Hunedoara, companie aflată în insolvență. La întrevedere a luat parte și subprefectul județului.
„Poate să asigure continuitate în furnizare și în perioada în care ar putea să apară sincope în ceea ce privește alimentarea cu cărbune energetic, să poată să asigure necesarul de apă caldă pentru cetățeni”, precizează Fabius Kiszely, subprefectul Hunedoarei.
Complexul Aqualand, inagurat în decembrie 2010, a costat 10 milioane de euro. O parte a acestei investiții s-ar putea amortiza și prin motorul de cogenerare, util celor aproape 12 mii de apartamente din oraș racordate la sistemul centralizat de încălzire.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș