Inventatorul din Deva spera ca deflectorul termic să intre în producție de serie și să poată fi utilizat de toți proprietarii de mașini. Este cea de-a 28-a medalie de aur pe care Corneliu Birtok Băneasă o obține la saloane internaționale de inventică.
„Ce se încearcă este efectiv acoperirea suprafeței galeriei de admisie cu diverse materiale, inclusiv materiale organice, aici avem o mostră cu silicon”, povestește Corneliu Birtok-Băneasă.
Creatorul deflectorului termic, una dintre invențiile premiate la cea de-a 44-a ediție a salonului de la Geneva, spune că acest dispozitiv ajută ca motorul să nu piardă putere în timpul perioadelor caniculare, atunci când crește și consumul de combustibil.
„Avem undeva la, să spunem, 7% reducere de consum, deci efectiv nu o să mai trebuiască să apăsăm așa tare pe accelerație, și bineînțeles că noxele poluante scad, deci autovehiculul devine mai prietenos cu mediul”, continuă inventatorul hunedorean.
Deflectorul termic prezentat la Geneva face parte și din tema de doctorat a tânărului devean.
„Dacă această galerie de admisie ar fi izolată, n-am mai avea pierderile de 20% din puterea motorului pe timp de caniculă”, continuă inventatorul.
„Sper să se concretizeze cu un produs comercial, în sensul că poate să fie o soluție pensulabilă, sau o soluție la un tub de spray, bineînțeles că ea nu este limitată de aplicare doar în construcția de autovehicule, se poate folosi și în construcții sau la orice alt lucru care trebuie izolat termic”, adaugă inventatorul medaliat la Geneva.
Corneliu Birtok-Băneasă a devenit cunoscut în lumea inventicii încă din anul 2000. Atunci a creat primul filtru multifuncțional pe care l-a instalat pe mașina sa, o bătrână Dacie din 1977. În timp a diversificat aceste filtre, iar din 2006 a început practic testarea lor.
„Acest filtru are absrobție dublă, are 4 difuzoare care îi permit absorbția mult mai eficientă”, spune Corneliu Birtok-Băneasă.
„În 2007 a fost primul meu salon de creație și inventică pentru tineret, acolo am fost selectat de institutul național de mașini agricole București. Ușor, ușor am putut să intru în saloanele internaționale unde regulile sunt mult mai strice”, încheie inventatorul originar din Deva.
Corneliu Birtok-Băneasă are 39 de ani și este în prezent doctorand la Universitatea Politehnica din Timișoara. El a participat la Salonul de la Geneva alături de alți 29 de inventatori din România, mulți dintre ei premiați cu medalii de juriul internațional.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș