Pe valea Şoimoşului din Lipova locuiesc aproximativ 200 de familii. În ultimii ani, în fiecare toamnă, zona este invadată de miliarde de buburuze, care, spun oamenii, le transformă viața într-un calvar. Localnicii afectaţi spun că cel mai probabil buburuzele au venit din pădurile din jur şi tot acolo ar trebui rezolvată şi problema, stropirile locale făcute în fiecare casă fiind practic o risipă de bani.
Sesizate de localnici autorităţile din Lipova spun că vor lua măsuri însă nu pot să intervină decât pe terenul care aparţine orașului Iosif Jichici, primarul orașului Lipova: "Noi putem stropi doar în zona caselor deoarece în zona de pădure terenul şi pădurea este a ocolului silvic Radna unde noi nu putem interveni".
"Buburuzele acestea de fapt nu mai sunt cele autohtone, mămăruţele noastre, este vorba de o rasă asiatică venită de câţiva ani. Este tot un cocinelid rudă bună din... cu morfologie asemănătoare, deci şi dimensiunile şi totul este aproape la fel, mai puţin culoarea şi variaţile de culoare", declară biologul Gabriel Herlo de la Parcul Natural Lunca Mureşului:
Alte explicaţii pentru mulţimea de buburuze apărute ţin de condiţiile meteo din ultima perioadă. Lipsa unei ierni aspre anul trecut în vestul ţării dar şi ploile de peste vară au sporit numărul insectelor cu care buburuzele să hrănesc, și au contribut astfel la înmulțitrea excesivă a acestora.
Reporter: Dan Codre Operator: Cristian Kovacs Editor Web: Răzvan Bulacu