Conducta respectivă a fost introdusă în anul 2008 tocmai pentru a preveni inundațiile. Consiliul județean face acum o analiză tehnică pentru a stabili dacă țeava a fost încă de la început montată greșit sau erorile au apărut ulterior.
În vara anului 2008, ploile torențiale și apele umflate ale pârâurilor din zonă au inundat zeci de blocuri din cartierul Aeroport din Petroșani. Consiliul județean a decis atunci să suplimenteze rețeaua de canalizare cu o nouă conductă. Lucrarea, în valoare de aproape 1 milion de lei, ar fi trebuit să evite producerea altor inundații. În urmă cu mai puțin de 1 lună, cartierul a fost însă din nou acoperit de ape. Acela a fost momentul în care a fost descoperită problema la conducta de canalizare.
„Aici a fost descoperite problemele de către muncitorii de la compania de apă. Mai exact, conducta care trebuia să preia apele pluviale, îngropată la 1 metru și jumătate sub pământ, era secționată, iar prin ea treceau două cabluri electrice” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.
„Am făcut lucrările necesare pentru eliminarea acestor obstacole, obstacole care e posibil să dateze de la de la data construcției rețelei de canalizare”, explică Florin Donisă, șeful departamentului exploatare, Apaserv Petroșani.
Directorul companiei de apă a declarat, la vedea conductei secționate, pentru cotidianul Gazeta de Dimineață, că „la ce am văzut aici, este o crimă. Inundațile, în proporție de 90%, puteau fi evitate dacă lucrarea acesta era funcțională”.
Apoi, seful Apaserv și-a nuanțat discursul.
„Dacă această canalizare funcționa, dacă Jiul era mai mic, eu cred că se puteau diminua cauzele inundațiilor”, a declarat Costel Avram, directorul Apaserv Petroșani.
Conducerea Consiliului Județean spune că va verifica modul în care a fost făcută lucrarea de canalizare în urmă cu 8 ani.
„Se pare că aceste lucrări nu au fost executate conform, va fi un corp de analiză și în urma raportului pe care îl va face acest corp vom vedea care sunt deficiențele lucrărilor executate și care sunt măsurile pentru a remedia”, adaugă Sorin Vasilescu, vicepreședintele CJ Hunedoara.
„Și ei recunosc că a fost greșeală de la început, pe aici erau secționate tuburile atât, și puse niște plăci de piatră peste cablurile alea și apa trecea peste cabluri”, spune un localnic.
„Dacă lucrările erau făcute mai bine... dacă erau făcute mai bine am fi scăpat, cred că am fi scăpat”, adaugă un alt petroșănean.
Inundațiile de la finalul lunii iunie au afectat 10 blocuri din cartierul Aeroport. 30 de apartamente de la parter au fost complet distruse. 50 de familii au primit câte 3000 de lei ajutor financiar din partea primăriei Petroșani.
Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariș