Nu numai mult de 10 ani, dar reușesc să își păstreze echilibrul pe șa, în timp ce fac mișcări complicate de gimnastică. Vorbim de tinere talente, de la două cluburi sportive, ce au făcut o reprezentație de voltijă, adică gimnastică pe spinarea calului.
Publicul ce a venit să vadă spectacolul a rămas uimit de acest sport: ”Avem niște copii talentați, în primul rând și e destul de greu să lucrezi cu calul. Bine, el este un pic cuminte. Ca și spectator, mie-mi place”, ”Foarte frumos. Și văd că e pe diferite grade de dificultate, de la cei mici, la cei mai măricei. Foarte frumos. Mai ales pentru copii, pentru ei am venit”, ”Ai o mare încredere în acest animal, care te ajută și parcă îți sugerează ce trebuie să faci. Nu șiu dacă e greu sau ușor dar copii sunt înnebuniți după acest sport”.
Sportivii se antrenează de mici, pentru a se obișnui atât cu partenerul de lucru, dar și cu faptul că acesta este mereu în mișcare în timp ce se face exercițiul. ”Nu e foarte greu...dar, un pic”, - De ce te-ai apucat de gimnastică pe cal? ”Pentru că m-a pasionat și îmi place foarte mult”, afirmă sportiva Maria Suciu.
Inițiativa aparține Clubului Sportiv Agronomia Timișoara, care a organizat întreg programul pentru Ziua Calului și care are una din puținele echipe de voltijă din România.
”În România, la ora actuală, legitimate la Federația Ecvestră Română, sunt două echipe, una din echipe este cea a noastră și, după câte știu eu, în țară mai există circa cinci care își desfășoară activitatea la un nivel mai mult sau mai puțin avansat. Dar principalul este că avem un start”, spune dr.ing. Flavia Bochiș antrenor CS Agronomia Timișoara.
Sportul în sine este nou în peisajul românesc. Această disciplină a fost afiliată Federației Ecvestre Române în anul 2009. Timișul este, de asemenea, primul județ din România care a găzduit un concurs de voltijă, în 2009.
reporter: Ioana Sapianu
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche