La doar câțiva metri distanță de centrul Timișoarei, la etajele doi , trei și în mansarda unei clădiri istorice funcționează o firmă de IT. Și pentru ca munca în fața calculatorului poate aduce plafonarea, designerii au aranjat sediul în așa fel încât cu fiecare sertar sau ușă care se deschid, IT-iștii să își primească doza zilnică de creativitate.
Giorgiana Petre, PR firmă de IT, afirmă: "Cred că ne trebuia un loc care să ne reprezinte și care să ne facă să lucrăm cu drag și să venim cu drag la birou și să stăm și mai mult".
Așa că ori de câte ori trec pragul ușii de la etajul doi, angajații de la firma de IT lasă deoparte grijile și problemele . Asta pentru că sticker-ele lipite aici le amintesc în fiecare dimineață că munca făcută cu pasiune aduce și rezultate: „Este pentru băieți, pentru fete... Este atât de amuzant să te simți bine. Da, știi".
Cei peste douăzeci de informaticieni își petrec însă, cea mai mare parte a timpului, la etajul trei. Birourile din paleți industriali, dulapul de fier și becurile de fabrică devin sursă de inspirație atunci când programele IT-iștilor timișoreni nu rulează din prima: „E destul de relaxant și nu simți așa cum trece timpul și e foarte creativ".
Pe lângă mese și scaune, un ventilator și-a făcut loc în sala de ședințe. Nu e unul banal. Designerii spun că tocmai dimensiunile sale ar trebui să îi pună pe angajați în mişcare de fiecare dată când primesc o sarcină nouă. Ștefan Lazăr, designer de interior, ne precizează: "Marea majoritate a managerilor vor să aducă un plus de bine în viața angajaților. Indiferent de domeniul de lucru, angajatul trebuie să aibe un mediu plăcut".
Mergem mai departe și ajungem la mansardă. E locul unde informaticienii se relaxează atunci când lasă tastatura deoparte. Asta e dovada că cele trei tone de mobilier nu au fost urcate în zadar pe brațe până la ultimul etaj. Candelabrele sunt realizate din răzători, iar două geamantane vechi le țin de urât IT-iștilor atunci când își beau cafeaua.
„Asta ar fi o plasă care delimitează etajul trei de mansardă”, ni se spune. Și nu orice plasă. Vorbim de una realizată din 5.120 de noduri, făcute manual. E plasa pe care informaticienii o încearcă de fiecare dată când vor să ia o pauză. Cei mai puțin curajoși au loc pe paturile construite din paleți industriali și asta îi ține ore bune, după program, la locul de muncă. Și psihologii recunosc că felul în care e organizat spațiul e important pentru angajați.
”Aranjatul spațiului este foarte important. Un om se simte bine acolo unde simte că o bucățică din el se regăsește. Cariera este o parte intimă din fiecare dintre noi așa că trebuie să facem în așa fel încât locul, mediul în care ne petrecem activitatea să fie unul plăcut”, ne informează psihologul Simona Jugariu.
Cu sau fără amenajările îndrăznețe ale birourilor, un lucru e cert: managerii firmelor IT care apelează la designerii de interior pot scoate din buzunar chiar și 20.000 de euro. Satisfacţia angajaţilor, nepreţuită. Profitul, tot mai mare.
CITEȘTE ȘI: La birou, într-o navă spaţială, în Times Square. Sunt angajați din Timișoara care nu simt că se duc la lucru
reporter: Maria Rohnean, Vlad Ungar
operator: V. Jiva/ G. Ştefăniţă