”Pune-l în tigaie, scoate-l din tigaie, pune-l în chiuvetă, scoate-l din chiuvetă și pune-l în bicicletă” - aventura începe pentru Ana Munteanu și fiul ei în fiecare dimineață de sâmbătă. Garajul în care se află cargobike-ul este plin cu borcane goale.
După ce s-a pregătit de drum, Ana îi sună pe oameni să îi anunțe de vizită:
”Alo, bună dimineața, Andreea. Ana Munteanu sunt de la "Borcanul cu ulei". Noi ajungem cam în zece minute în zona ta. E okay? Îți dăm un semn și cobori?” Familia Pava strânge uleiul folosit de aproape trei ani. Oamenii nu au avut unde să îl arunce, astfel că ai decis să îl păstreze. În schimbul uleiului folosit, Ana le-a oferit... un borcan gol.
- Cât ulei ați strâns? ”În jur de șase, șapte litri. Tot timpul așteptam momentul ăsta . Vă zic foarte sincer. Cred că de vreo doi, trei ani de zile mă tot gândesc unde aș putea să duc uleiul. Avem la tomberoane gunoi pentru partea de sticle și PET-uri și pe partea de aluminiu, dar ulei chiar nu am găsit și e o idee foarte bună.
Și ăsta mai era...”, afirmă Marius Pava.
În drumul ei, actrița Ana Munteanu le povestește oamenilor de pe stradă despre scopul proiectul ei - strângerea de fonduri pentru reabilitarea unei grădinițe din Timișoara - și le oferă doritorilor borcane goale pe care sunt inscripționate informații legate de colectare uleiului, dar și un număr de telefon la care se fac programările: ”Acolo aveți borcanul și sunt doi litri și când strângeți, mă sunați. Dar puteți să strângeți în orice recipient”, ”Da? Bine. Mulțumesc”.
Proiectul le trezește interes timișorenilor, mulți obișnuiți să arunce uleiul in chiuveta sau direct la gunoi:
”Mi se pare o inițitativă foarte bună și felicitări”.
- Cum vi se pare proiectul? ”E bun, e bun, e foarte bun”.
Povestea "Borcanului cu ulei" a început imediat după ce Ana Munteanu a aflat cât de tare poate polua un litru de ulei uzat. În acest sens, ea s-a gândit să le atragă atenția oamenilor. ”Toată povestea a pornit în momentul în care am aflat că un litru de ulei aruncat pe canalizare poluează un milion de litri de apă. Apoi am aflat că uleiul aruncat poluează solul și ușor, ușor a înceout povestea "Borcanului cu ulei", ne-a spus ea.
Uleiul strâns de Ana este trimis la o firmă colectoare specializată, de unde, pentru fiecare litru, primește 80 de bani.
Expoziție... pe saci, în șantier. Fotografiile actriței Olga Torok, proiectate în Piața Unirii din Timișoara
Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche