După 10 ani de așteptare, partea sudică a Centurii Timișoarei prinde contur. Astăzi, a început expropierea celor care dețin terenuri în zona prin care trece șoseaua. Zeci de persoane au fost chemate la primăria din Ghiroda ca să le fie adus la conoştinţă că o parte din terenurile lor vor intra, în cel mult o lună, în proprietatea statului, pentru construirea viitoarei şosele de ocolire. Cei nemulţumiţi de sumele oferite, vor putea da statul în judecată. Asta nu va ţine lucrările în loc. Varianta de ocolire sud a Timișoarei va fi gata, conform autorităților în 2021.
Porţiunea de 25 de kilometri de drum cu o singură bandă pe sens au reprezentat o piatră de încercare pentru autorități. De mai bine de 10 ani este în plan construirea unei centuri care să ocolească Timișoara prin zona de sud. Însă, fiecare proprietar care deține terenuri în această zonă va fi despăgubit de către statul român, iar exproprierile încep chiar de astăzi.
„În paralel se lucrează la documentațiile cadastrale pentru culoarul centurii și pentru raporturile cadastrale din care va reieși prețul de expropriere. Comisia de expropriere începe efectiv munca în sensul în care va chema fiecare proprietar să spună dacă este de acord sau nu este de acord cu suma pe care o stabilește raportul de evaluare care urmează să fie primită de fiecare proprietar. Dacă este de acord se transferă banii direct în conturile proprietarului, în cazul în care nu este de acord are dreptul de a merge în instanță și să se judece pe sumă", spune Ionuț Stănușoiu - primarul comunei Ghiroda.
Acest lucru nu va întârzia lucrările, căci este vorba doar despre suma oferită, nu și de terenul propriu-zis.
„Aștept să văd cât ne ia din el am 2.300 de hectare și cât ne ia din el ți cât ne oferă. E bine că se construiește? O fi bine pentru alții, dar pentru noi că ne expropriază nu e bine, nu? Că eu dacă l-aș vinde sigur nu l-aș vinde la prețul oferit de ei."
71 de proprietari vizaţi de exproprieri au fost chemați, astăzi, la Primăria Ghiroda. Doar că mai puțin de jumătate dintre ei s-au şi prezentat.
"Suntem în varianta de identificare a proprietarilor, înțeleg că primăriile din zonă au anunțat deja cetățenii pentru a venit la primărie și pentru a le verifica acestora actele, după care în baza acestor documente se va constitui HG pentru expropriere. Este angajată o firmă care se ocupă de întocmirea acestor documentații și această firmă are termen până la sfârșitul lunii martie să ne predea toată documentația astel încât să putem constitui acel HG ca să îl înaintăm spre aprobare", susţine Alin Șerbănescu - purtător de cuvânt CNAIR.
Firma care va realiza lucrările s-a ocupat în trecut și de construirea autostrăzii Timișoara-Lugoj. Centura Timișoarei este prevăzută cu 12 poduri și pasaje și mai multe intersecții la nivel. Termenul de execuție este de 24 de luni. Lucrarea costă peste 58 de milioane de euro, din care 85% sunt bani europeni.