Valentina Papp predă la Şcoala Gimnazială din Liebling de șapte ani. Vine zilnic tocmai de la Timişoara pentru a preda copiilor din comună. Abonamentul lunar pentru navetă o costă 20% din salariul care nu depăşeşte 1100 de lei, după 27 de ani vechime în muncă. Cu greu poate face faţă cheltuielilor zilnice.
”Mă susţine financiar soţul, care câştigă puţin mai bine decât mine. Nicicare dintre noi nu am încercat să ne ducem în altă parte pentru că, în primul rând, suntem ataşaţi de localitatea aceasta, fiecare îşi iubeşte copiii care îi are la clasă, nu dorim să mergem în altă parte”, afirmă Valentina Papp, profesor la Şcoala din Liebling.
În aceeaşi situaţie sunt şi alţi 20 de profesori. Cei mai mulţi, 12, fac naveta din Timişoara, de la 34 de kilometri distanţă. Ceilalţi vin din Jebel, Deta sau Conacul Iosif, localităţi mai apropiate de comună. Pentru toţi însă, efortul financiar pentru plata transportului este unul major.
”E destul de greu, în condiţiile în care, de atâţia ani, ne chinuim. Până la urmă, este un drept al nostru pe care dorim să îl primim. Nu cerem nimic în plus şi atât dorim să ne primim decontarea navetei”, spune profesorul Adriana Berindeu.
”E greu. Dacă în alte părţi se poate plăti, aicea, de atâţia ani, de doi ani, de trei ani, nu s-a plătit niciun ban”, adaugă profesorul Ciprian Drugărin.
Pentru că nu şi-au primit banii pentru navetă în ultimii patru ani, profesorii au dat în judecată Primăria Liebling. Au avut câştig de cauză şi acum autorităţile locale sunt obligate să achite contra costul transportului pentru anul şcolar 2011/2012. Însă, pentru ultimii trei ani, dascălii din nou nu au primit niciun leu.
”Nu am primit nici pentru anul acesta niciun bănuţ. Mai avem încă un proces pe rol pentru doi ani de zile cumulat, pentru că din păcate domnul primar ne-a spus că dacă vrem banii de navetă nu avem decât să îl dăm în judecată”, a declarat Daniela Muntean, lider sindical la Şcoala Gimnazială din Liebling.
Autorităţile din Liebling au cuprins în bugetul pentru anul acesta suma necesară plăţii decontului navetei pentru anul şcolar 2011 – 2012, în baza sentinţei judecătoreşti. Însă pentru ultimii 3 ani, edilul spune că nu are fonduri suficiente pentru a acoperi transportul profesorilor.
”Am să caut să decontez abonamentul profesorilor în limita posibilităţilor şi în limita financiară. Dacă eu am bani şi mi se dau, cu cea mai mare plăcere eu sunt de acord să le dau abonamentele profesorilor”, precizează Gheorghe Munteanu, primarul comunei Liebling.
Primarul este contrazis tocmai de legislaţie. Potrivit Legii Educaţiei Naţionale: „Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar, pentru următoarele categorii de cheltuieli:
- investiții, reparații capitale, consolidări;
- subvenții pentru internate și cantine;
- cheltuieli pentru evaluarea periodică națională a elevilor;
- cheltuieli cu bursele elevilor;
- cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1);
- cheltuieli pentru naveta cadrelor didactice”.
Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche