Stoia a iniția ”o sesizare a instituţiilor statului care sunt în drept să verifice aceste retrocedări”
”Evaluarea dosarelor de restituire din perioada 1990-2008 efectuată de comisie în ultimele luni indică ilegalităţi, falsuri şi decizii abuzive, fapt pentru care am iniţiat o sesizare a instituţiilor statului care sunt în drept să verifice aceste retrocedări, urmând ca imediat ce sunt finalizate cercetările instituţiilor sesizate să aduc la cunoştinţa cetăţenilor şi opiniei publice rezultatele investigaţiilor”, precizează Stoia.
Stoia afirmă că boom-ul imobiliar a avut drept consecinţă distrugeri sau deteriorări ale unor clădiri de patrimoniu, prin intervenţii arhitectonice inadecvate, fapt pentru care a dispus înfiinţarea comisiei de monumente istorice şi a declanşat această campanie.
Stoia are nevoie de sprijinul lui Ponta să ducă la bun sfârșit campania sa
”Împreună cu echipa, ne-am propunem restabilirea legalităţii în cazul unor imobile retrocedate ilegal, pe de alta, respectarea tezaurului arhitectonic al oraşului prin aducerea clădirilor la starea iniţială. Dorim readucerea unor clădiri reprezentative în patrimoniul comunităţii şi repararea unor situaţii care crează prejudicii imense Timişoarei”, precizează viceprimarul Stoia, care socotește că ”numai cu sprijinul Guvernului, al premierului Victor Ponta, al Parchetului General şi al DNA, precum şi a altor instituţii centrale ale statului, al instituţiilor deconcentrate de la nivelul judeţului Timiş, putem duce la bun sfârşit o campanie de reabilitare a unui tezaur istoric unic ca valoare, care individualizează Timişoara ca o adevărată Mică Vienă”.
Campania viceprimarului, la concret...
Exemple de clădiri de patrimoniu aflate în colimatorul Primăriei Timișoara? ”Fabrica de ciorapi, Moara Elisabeta, Abatorul”, ne precizează Traian Stoia. Acum câteva zile, în acest din urmă caz, Primăria anunța că reprezentanții societății proprietare a terenului de pe B-dul. Eroilor de la Tisa ”au înţeles importanţa demersului iniţiat de Primăria Timişoara cu privire la protejarea patrimoniului istoric”, mai mult au termen trei luni să igienizeze cele cinci hectare. Asta, după o amendă de 8.000 lei! CITEȘTE: Cum a ajuns să arate fostul abator al Timișoarei: imagini inedite din aer