Acţiune de amploare, ieri dimineaţă, pe un câmp din judeţul Arad. În premieră, sub supravegherea colegilor din Ungaria, vânătorii s-au mobilizat ca să prindă iepurii sălbatici, care pun în pericol culturile agricultorilor din zonă. Animalele, care s-au înmulțit excesiv, au distrus ani la rând culturile de floarea soarelui. Cei aproape 200 de iepuri capturați astăzi vor fi relocați în alte judeţe, acolo unde numărul lor este mult prea mic.
Dis de dimineață, vânătorii și gonacii asociatiei judetene din Arad au întins plasele pe câmp. Colegii lor din Ungaria le-au explicat întreaga procedură și chiar au adus materialele necesare. Și nu a mai durat mult, până când iepurii au început să... cadă în plasă. În total 200 de exemplare au fost capturate.
"Aţi mai făcut aşa ceva până acum? Acum douăzeci şi ceva de ani la partea aia, Macea-Curtici încolo, dar eram vânator tânăr atunci."
"Îmi place aici in Romania, sunt de mult aici, am văzut prima dată asta aşa în grup aşa numeros."
"Vom continua încă vreo două sau trei bătăi, după care o să punem iepurii la stocat până mâine dimineaţă, când vor pleca la două asociaţii din ţară, la Covasna şi la Dâmboviţa", explică Nicu Deme - președintele AJVPS Arad.
În aceste județe, numărul iepurilor este foarte mic, spun reprezentanții AJVPS. Un astfel de exemplar costă aproximativ 100 de euro.
"Pentru a micşora numărul iepurilor de pe fondul acesta, care a avut o explozie de iepuri, scopul principal este valorificarea iepurilor vii", adaugă Gheorghe Mihăescu - administrator fond de vânătoare.
Agricultorii spun că acțiunea vânătorilor este foarte bine venită, cu atât mai mult cu cât, iepurii le-au înjumătățit culturile de floarea soarelui.
"Au făcut aşa pagube încât agricultorii insistă că anul acesta să nu mai cultive deloc floarea soarelui, e o pierdere foarte mare pentru agricultori", spune Zorici Dorin - fermier.
Înmultirea excesivă a iepurilor de câmp,le-a dat, în ultimii ani, mari batai de cap agricultorilor din zona de graniță. Fermierii sunt atât de afectați, încât unii au renunțat să mai cultive floarea soarelui. Tocmai de aceea, spun vânătorii, dacă va mai fi nevoie, vor mai organiza actiuni de prindere si relocare a iepurilor de camp. Pe fondul de vânătoare din Arad sunt aproximativ 1000 de astfel de exemplare.