De sărbători, mulţi români au tendinţa să cumpere şi să prepare mai multă mâncare decât au nevoie. Sărbătorile trec, iar bucatele îşi pierd din proprietăţi.
Ca mâncarea să nu ajungă la gunoi, un bucătar din Timişoara vine cu idei de reciclare a alimentelor. De exemplu, cotletul de porc pregătit inițial la cuptor, şi care după o zi - două devine uscat, poate fi... reîmprospătat: ”La carnea rămasă, putem pune un sos de mărar. Avem nevoie de smântână lichidă, sare, piper, puțin unt și ardei roșu pentru culoare”.
În câteva minute, într-o tigaie, o bucată de carne fadă se transformă într-un preparat după care... îți lasă gura apă. După o rețetă care nu durează mai mult de 10 minute, și este la îndemâna fiecărei gospodine, friptura a fost practic transformată. Iar gustul este delicios.
Checurile sau cozonacii de care suntem sătui în preajma sărbătorilor pot deveni ingrediente ale unor deserturi savuroase. Din checul rămas de sărbători, putem face un desert delicios și răcoritor. Avem nevoie de puțină înghețată, pulpă de grapefruit și o portocală, care se găsește în frigiderul oricui.
Preparatul final ne va face să ne simțim în propria casă... ca la cofetărie. Specialiştii spun că sunt multe alte metode prin care alimentele, care sunt în surplus, pot fi valorificate. ”Putem folosi friptura la sandviciuri, salate. Astăzi am făcut friptură cu sos de mărar, putem face cu sos de ciuperci, de pătrunjel”, ne spune Marian Popovici, bucătar.
Conform statisticilor Uniunii Europene, un român se debarasează în fiecare an de aproximativ 100 de kilograme de mâncare. Același studiu spune că, în medie, în Uniunea Europeană, un om aruncă aproximativ 179 de kilograme de alimente anual. Asta înseamnă, în total, 89 de milioane de tone pe an, iar specialiștii estimează că, până în 2020, se va ajunge la 126 de milioane de tone.
reporter: Adina Iriza
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche