Mașina va fi închiriată pe bază de cartelă, iar tariful va fi stabilit pe minut de închiriere și nu pe kilometrul parcurs. Ideea a ieșit câștigătoare în cadrul unei competiții derulate într-un proiect european al Universității de Vest.
„Ne arată nivelul combustibilului actual și distanța în kilometri, față de noi. Bineințeles, dacă ar fi mai aproape de noi am putea accesa direct mașina să o închiriem”, explică unul dintre tineri.
Această aplicație funționează deja în Europa, în țări precum Austria, Germania sau Italia, dar și în Statele Unite. În urma unui schimb de experiență la Roma, cinci studente și masterande de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din Timișoara ar vrea ca sistemul intitulat Car 2 Go să funcționeaze și în România.
„Clientul, prima dată, trebuie să se înregistreze pe o platformă online, cu datele persoanale, datele permisului de conducere și daatele contului cu care se va face plata. După care primește un card, pentru că mașina nu are cheie, cheia mașinii este exact acest card”, spune Nicoleta Boghian – masterandă.
Mașina va fi rezervată prin intermediul unei aplicații de pe telefonul mobil, care localizează cel mai apropiat autoturism de locația actuală a șoferului. Pentru a fi potrivit pentru închiriere, autoturismul trebuie să îndeplinească anumite condiții.
„Mic, economic, ușor de parcat. Sunt pe stradă foarte multe mașini (Car 2 GO) și lumea le folosește”, adaugă Patricia Farcaș - studentă.
Dacă în alte țări sistemul este deja utilizat, și în România șoferii ar putea fi încântați.
„Cu această idee, lumea ar renunța cu timpul la mașina personală, astfel încât numărul mașinilor să se reducă, și așa ar exista o mașină la trei persoane, 30 de persoane, chiar mai mult. În acest fel traficul ar fi mai fluent”, completează Florentina Seuche - studentă.
Ideea a convins juriul unei competiții din cadrul unui proiect european al Universității de Vest că afacerea ar putea avea succes.
„Reprezintă o idee de afacere bună, nouă în România, nu există un astfel de proiect în România și pentru că am considerat că este o idee fezabilă, care poate fi pusă în aplicare”, susține Remus Nagy, coordonatorul stagiilor de practică.
Fiecare membru al echipei a fost premiat cu 3.000 lei pentru ideea de afacere prezentată în cadrul proiectului european de orientare în carieră. Alte patru echipe de studenți au concurat cu idei de afaceri ce presupun transformarea deșeurilor menajere în energie, organizarea unor programe de teambuilding, sau oferirea de soluții IT.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu