Anar Karimli este student în Azerbaidjan. El a vorbit timișorenilor despre geografia, istoria, dar și cultura țării din care provine. Nu a uitat să pomenească despre preferințele culinare ale azerilor.
”Mâncarea noastră este foarte picantă și conține foarte multe ingrediente diferite. Ne plac roșiile, cartofii ca românilor, și ne place mâncarea foarte picantă, dar și orezul”, precizează el.
Tânărul face parte din echipa de studenți străini care se ocupă un proiect numit "Descoperă România dincolo de Dracula". Anar a realizat un videoclip cu imagini din mai multe orașe din țară precum Timișoara, Cluj și Sibiu, pe care îl va distribui săptămâna viitoare pe rețelele de socializare. ”Proiectul nostru are ca scop promovarea României într-un alt mod, departe de faptul că oamenii știu doar de Dracula și alte lucruri”, spune el.
Îmbrăcată în veșminte tradiționale, o studentă din Indonezia și-a umplut standul cu suveniruri, dar și cu gustări cu cocos și prăjituri din alune. De pe masă nu a lipsit harta țării din care provine.
”Aici avem harta turistică a Indoneziei, care este alcătuită din cinci insule, respectiv Sumatra, Java, Borneo, Sulawesi și Papua. Cea mai populară zonă din Indonesia este Bali, pentru că avem acolo multe plaje”, afirmă ea.
O tânără din Lituania i-a întâmpinat pe oameni cu dulciuri, dar și cu supă de sfeclă roșie: ”Deci este o mâncare proaspătă. De cele mai multe ori pregătim această rețetă vara, pentru că te face să te simți bine”.
”Sunt niște cartofi cu ceapă și cu sfeclă și culoarea asta este de la sfeclă și mi se pare foarte gustos”,
”Ceva mâncare tradițională libaneză. Cum a fost? Hummus și nu mai știu, ceva salată. E super bun”,
”Pare interesant așa, la prima vedere... De ce? Văd așa mulți străini aici, asiatici”, spun alți studenți.
Printre pastele italienești și salatele libaneze și-au făcut loc și sărmăluțele românești. ”De la cârnați de casă, ceafă de porc făcută la cuptor, slănină de casă, ardei, legume, brânză și, evident, nelipsitele băuturi”, precizează Alexandra Buică, studentă.
”Vrem să le oferim și timișorenilor șansa de a interacționa cu tinerii studenți care au venit aici în voluntariat”, anunță Lucia Cînda, organizator.
Global Village este un eveniment multicultural aflat la ediția a VII-a, organizat de asociația studențească AIESEC.
Reporter: Angela Novăcesu
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche