În Hamburg, valul de imigranți din România și Bulgaria este de nestăvilit. Doar în zona Wilhelmsburg trăiesc în jur de 5.700 de români și 5.200 de bulgari. Acest lucru a permis ca aici să se dezvolte un fel de economie subterană.
Astfel începe reportajul realizat de ziariştii de la prestigioasa publicaţie germană Der Spiegel. Jurnaliștii încearcă să surprindă, în continuare, modul de viață al imigranților din România: ”Noi vindem ziarele. Astfel reușesc să câștig un euro, uneori chiar patru pe zi. Din banii ăștia luăm de mâncare”, ”Noi cumpărăm un exemplar cu 60 de cenți și îl vindem cu un euro și jumătate”.
Jurnaliștii germani au găsit, însă, și o familie care ar fi reușit să se integreze în peisajul german: familia Cârpaci, din Timișoara, care se află în Germania de 20 de ani. Familia a reușit să ajungă la un nivel de trai decent și ocupă o locuință de 150 de matri pătrați în cartierul de nord din Dortmund. Capul familiei se ocupă de afaceri prospere, cu mașini.
”În România, de exemplu, lucrezi pentru trei, patru sute de euro, cinci sute de euro, pe lună. Dacă ai șase copii, nu este de mâncare. Ce înseamnă asta, cinci sute de euro? Nimic. Și aici primești o mie de euro, o mie cinci sute de euro, două mii de euro pe lună. Plătești chiria, mânânci bine, ai mașină, familia e sănătoasă, și gata…”, spune Solomon Cârpaci.
În România nu mai vor să se întoarcă niciodată. - Ce e atât de frumos aici? ”Totul”, spune unul dintre copii. - Ce, anume? ”Totul”. - Școala? ”Da”. Tatăl intervine: ”Spune totul… mașină frumoasă, în Germania se fac bani…”
Reportajul ziariștilor germani continuă la Timișoara. Jurnaliștii poposesc la Spitalul Județean, de unde, presupun aceștia, mulți medici ar putea să emigeze, odată cu liberalizarea pieței forței de muncă.
”În 2005, am fost în Ingolstadt și Passau. Diferențele sunt foarte mari. Acum suntem în 2013, iar condițiile nu s-au schimbat. Din 2005 până în 2013, în spitalele de aici nu s-a schimbat nimic. Lipsesc, încă, medicamentele de bază”, afirmă Adriana Barbu.
Materialul celor de la Der Spiegel scoate în evidență că din 2014 s-ar putea dubla numărul cetățenilor români și bulgari din Germania. 180.000 de imigranți în căutarea unui trai printre nemți, e estimarea lansată de publicație. În România, lucrurile sunt privite altfel.
Peter Hochmuth, președintele Clubului Economic German Timișoara, afirmă: ”Sigur că sunt nişte oameni care cred că acum vin toţi românii. Eu nu cred. Sigur, nu a fost uşor, dar destui sunt acolo. Cine a vrut e deja acolo. Dacă cineva merge acolo şi nu vorbeşte limba germană, nu știe o meserie, ce face acolo? Primește puțini bani de la stat, dar nu destui pentru o viață serioasă”.
Ana Maria Lupulescu știe cât de greu se găsesc locuri de muncă în Germania, fiind consultant la o renumită firmă de plasare de forță de muncă din Timişoara: ”În principiu, depinde foarte mult de calificarea pe care o are persoana respectivă. Daca nu au studii superioare si nici experinţă, atunci opţiunile sunt limitate”.
Dar există și români care au făcut primul pas pentru a pleca peste granite. ”Există destul de mulți oameni care vin să învețe limba germană pentru a pleca și a lucra în Germania. Se începe de la zero, învățând să se prezinte, învățând să povestească despre ei”, precizează Alina Baciu, directorul Centrului Cultural German din Timișoara.
Iar românii care trăiesc deja în Germania spun un singur lucru: Deutschland gut, Deutschland, gut!
reporter: Gerhald Ernst
operator: Tiberiu Alasu
editor web: Călin Țenche