Înarmat cu o portavoce acesta a cerut oamenilor să fie vigilenţi şi să intervină dacă surprind un furt, pentru că, spune el, autorităţile nu reuşesc să stârpească fenomenul.
„Sunt hoţi şi tâlhari. Din păcate autorităţile nu ne sprijină. Este un lucru generalizat care se petrece de ani de zile. Rugăminte: aveţi grijă, încercaţi să fiţi solidari şi cu alţi timişoreni”, spune Cristian Brâncovan, inițiatorul protestului.
Aşa s-a desfăşurat protestul iniţiat de Cristian Brâncovan în staţia de tramvaie din PIaţa 700 din Timișoara. Totul a pornit după ce mai multe persoane, printre care şi Cristian, au filmat modul de operare a hoţilor din tramvaiele timişorene. Aceştia acţionează în grupuri de 6 – 7 persoane, iar dacă cineva le stă în cale devin violenţi.
„Nu am făcut altceva decât să incurajez o astfel de atitudine. Văzând că sunt atât de mulţi oameni păgubiţi în oraşul ăsta, chiar dacă eu nu mă lovesc zilnic de situaţia asta pentru că mă deplasez ocazional cu mijloacele de transport în comun. Dar când am văzut tupeul acestor hoţi, în momentul când i.am filmat sâmbăta trecută, când am văzut cum au venit ameninţător spre mine, cu intenţii nu tocmai prieteneşti, am spus că trebuie şi eu, ca parte din societate, să fac ceva în sprijinul oamenilor”, povestește Cristian Brâncovan.
Locul preferat de hoţi sunt tramvaiele, pentru că de obicei acestea sunt pline şi este uşor să bage mână în buzunarele sau poşetele calatorilor
„Am văzut. De vreo trei ori am intervenit, de vreo trei ori nu am avut curajul. Nu m-au agresat dar au venit spre mine ameninător. Cel mai mult mă deranjează că văd trei echipe de hoţi până văd una de controlori de bilete”, explică un călător.
„Am observant cum operează, am acţionat, am fost ameninţată de foarte mule ori, am ajuns că m-am luat la bătaie cu ei. Am urcat pe scări, au dat în mine şi mi-a dispărut portmoneul. Se împing unul către altul şi atunci bagă mâna şi o luat”, povestește o timișoreancă.
In fata nemultumirilor oamenilor, Poliţia Locală vine doar cu promisiuni
„Până în data de 8 aprilie inclusiv, poliţiştii locali din cadrul Biroului Transport Urban au acţionat sub directa coordonare si conducere a specialiştilor din cadrul Compartimentului Furturi din Buzunare din cadrul Poliţiei Municipiului Timişoara, de sâmbătă, poliţiştii locali vor patrula cu efective mărite, în uniformă, pe mijloacele de transport în comun pentru a preveni faptele ilicite, ilegale, de orice gen”, susține Dana Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.
În timp ce timişorenii sunt păgubiţi în tramvaie, primarul Timişoarei aruncă responsabilitatea în Parlament şi susţine că legea este prea permisivă în ceea ce priveşte hoţii din buzunare.
„Mai bine v-aţi îndrepta atenţia către cei ce fac legile. Ce poate să facă o poliţie decât să îi prindă pe aceşti hoţi nemernici şi să îi amendeze, că nu poate să facă nimic altceva. Poliţia îi amendează, ei pleacă, nu îşi plătesc amenda, nu există din ce să se facă executarea silită a acelei amenzi, şi în aceeaşi zi, sau a doa zi, sunt înapoi în tramvai”, spune Nicolae Robu, primarul Timişoarei.
În lipsa unor soluții concrete, autoritățile îi sfatuiesc pe oameni să fie mult mai atenți.
Reporter: Caterina Ledrer
Operatori: Mihai Pop și Adrian Ionescu