Din opt cinematografe, câte a avut Timişoara, doar unul mai este funcţional. Restul spaţiilor ar putea fi salvate de la degradare şi transformate în locuri demne să găzduiască evenimente culturale. Asta dacă descentralizarea va avea loc şi dacă primăria va ajunge să le administreze.
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, afirmă: „Ţinerea lor la o instituţie a statului este păguboasă. Noi vom da o folosinţă cât mai apropiată de această zonă culturală, în orice caz. Nu am stabilit încă ceva concret, pentru că vrem să le vedem mai întâi în ograda noastră, dar avem câteva idei şi le vom pune în practică".
Potrivit administraţiei locale, Sala Timiş, de exemplu, va deveni cinemateca oraşului, în care se vor proiecta filme de artă care se văd mai greu în sălile comerciale. Într-un alt spaţiu se intenţionează realizarea unei săli pentru Teatrul German şi Teatrul Maghiar "Csiki Gergely".
Timişorenii vor să le vadă renovate, indiferent ce utilitate vor primi, numai să nu fie lăsate în paragină: „O sală de sport, pentru tineret, indiferent ce, dar trebuie ceva făcut. Sau instituţii din astea, pentru sănătate, pentru învăţământ, pentru copii, indiferent", „Să nu le ţină degeabă, să se ducă banii statului degeabă", „Nici părăginite, să cânte cucuvelele",„Ar trebui să le închirieze, ca să câştige ceva bani, că aşa, dacă stau degeaba... dar trebuie să le repare prima dată".
Potrivit proiectului ce prevede descentralizarea, sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, precum și alte imobile administrate în prezent de Regia Autonomă de Ditribuţie şi Exploatare a Filmelor "România Film" vor trece in administrarea consiliilor locale.
reporter: Miodrag Hojda
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche