Grădina de vară Capitol a fost construită în anul 1929. A aparţinut de fostul Cinematograf Capitol, care era administrat de RADEF şi al cărui sediu a ajuns la Filarmonica Banatul. Ultimul film de care timişorenii s-au bucurat în aer liber a fost proiectat în urmă cu 20 de ani. De atunci, autorităţile au mai încercat să redeschidă Grădina de vară, dar fără succes. Până în acest an.
Grădina de vară va suferi şi alte modificări. Directorul Filarmonicii Banatul vrea să închirieze spaţii din cinematrograful în aer liber comercianţilor interesaţi să deschidă aici terase. Astfel, timişorenii vor putea să vizioneze un film în timp ce savurează un vin bun.
Iar grădina prinde viaţă odată cu lăsarea întunericului. La finalul săptămânii, timişorenii s-au bucurat de un festival de film... în aer liber.
Ecranul a fost reabilitat, dalele de beton schimbate, au fost montate scaune noi, s-au plantat flori şi a fost instalat un sistem modern de sonorizare şi de lumini.
Fântâna arteziană din Grădina de vară nu a mai funcţionat de 30 de ani încă dinainte de închiderea cinematografului în aer liber. Acum a fost reabilitată, iar în curând, pe apă va pluti şi un vaporaş.
Pentru ca Grădina de vară să devină un cinematograf în aer liber demn de un oraş de cinci stele care îşi doreşte şi titlul de Capitală Culturală Europeană mai este mult de muncă. Şi, bineînţeles, de bani. Care, în acest moment, lipsesc.
reporter: Caterina Ledrer operator: Adrian Ionescu editor web: Călin Țenche