Spectacolele întrerupte de opii mici, care îşi pierd răbdarea chiar în punctul forte al recitalului, vor fi, în curând, o chestiune din trecut. La Filarmonica Banatul, micutii sub 7 ani nu vor mai avea acces în sală, chiar dacă sunt însoţiţi de părinţi.
„Bineînţeles că am avut reclamaţii depuse şi una chiar scrisă, acum un an de zile de la un spectator. Copii mici deranjează, ăsta este adevărul. Nu înţeleg ce se întâmplă. Sunt unii care aleargă prin sală, care plâng, vorbesc, comentează. Majoritatea părinţilor nu ştiu să-şi stăpânească copii şi deranjează. Publicul spectator plăteşte bani, plătesc bani mulţi, este 30 de lei pe lojă şi nu doresc să asculte comentarii şi scâncete de copii”, explică Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.
Soliştii se bucură că în public sunt şi spectatori mai mici, însă recunosc că uneori situaţia este scăpată de sub control.
„Multe mămici pur şi simplu ignoră că este un concert simfonic, îşi deschid pungile de pufuleţi, de bonbonele, ca să-şi liniştească copilul şi desface tot felul de foşnitoare. Copilul nici atunci nu se linişteşte. Şi sunt mulţi care nu vin la concerte pentru că sunt părinţi care nu ştiu să-şi pregătească copii pentru un concert”, spune și Martha Kiss, artist instrumentist.
„În acest caz, mama lor trebuie să ia aceşti copii şi să părăsească sală. Ei, dar la spectacolele de muzică clasică eu cred că este indicat să fie linişte completă în sală, altfel muzicienii de pe scenă nu se pot concentra”, este de părere și Nicolae Moldoveanu, dirijor invitat al orchestrei Filarmonici Banatul.
Singurele spectacole la care vor mai putea participa copiii în cadrul filarmonicii sunt recitalurile educative, în care muzicienii le explică subiectul spectacolului şi instrumentele folosite. Chiar şi aşa, părerile părinţilor sunt împărţite.
„Acuma, pe deoparte, într-adevăr, dacă sunt neliniştiți este adevărat, şi cineva este doritor şi vrea să asculte, este un lucru pozitiv, spun eu”, spune un timișorean.
„La cinci ani poate să stea la un spectacol, liniştit. Eu am fost la, la.. unde, la prefectură. Au ost copii mici, de la doi ani în sus şi stau cuminţi şi ascultă muzica clasică”, adaugă un părinte.
„Cei care au copii şi sunt puşi în situaţia respectivă nu sunt de acord, pentru că sunt copii care la şase ani pot să vadă un spectacol pentru adulţi. Şi cei care nu au copii or să fie de acord”, adaugă un alt spectator.
Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între șapte și 10 ani, accesul la Filarmonică va fi gratuit, cu obligația de a fi însoțiți de părinţi.
Reporter: Mihaela Crețu
Operator: Dan Petcu