Peste 1.200 de vânători din ţară şi din străinătate au participat la festival. 30 dintre ei s-au înscris în concursul pentru cel mai bun preparat vânătoresc la ceaun.
Tibor Ghiorfi din Moşniţa a gătit un gulaş de căprioară. Spune că, după trei ore de fiert, este ideal pentru a fi savurat. O parte din ingrediente nu le divulgă însă, susține că sunt că sunt secrete. Prepararea gulaşului se face însă în mod tradiţional, folosind lemne pentru fierberea lui. Şi, foarte important, adaugă el, nu se amestecă cât timp este preparat.
Toate produsele culinare pregătire de vânători au fost jurizate cu mare atenţie. ”Cât mai tradiţional să fie, ca şi când se pregăteşte pentru o zi de vânătoare”, spune Szabo Iosif din juriu. Odată preparate, bunătăţile au fost gustate de timişorenii participanţi la eveniment, dar şi de colegii vânători. ”Enorm de bun”, ”Este extraordinar de bun”, ”Este deosebit de gustos”, a plouat cu aprecieri.
Timişorenii au mai putut vede mai multe trofee de vânătoare, dar şi şoimi dresaţi.
O altă atracţie a evenimentului a fost demonstraţia de taxidermie, adică de împăiere a animalelor. Lazăr Gheorge este din Timişoara şi face acest lucru din anul 1992. Preţurile practicate de el sunt între 40 şi 800 de euro, în funcţie de animal.
Festivalul Vânătorilor este la cea de-a patra ediţie în Timişoara. ”În fiecare an sunt tot mai mulţi vizitatori. Anul acesta, estimăm în jur de 2.500 de vizitatori, mai mulți faţă de anul trecut”, a declarat, pentru Digi24 Timișoara, Puiu Oprea, organizator.
Reporter: Marcela Sferlea
Redactor: Călin Țenche