Dacă textele propuse în festival sunt clasice, aparţinând unor nume celebre precum Shakespeare, Cehov sau Moliere, abordarea a fost una adaptată la realitatea de zi cu zi.
„Festivalul de teatru clasic nu neaparat abordează o manieră de exprimare regizorală clasică. Noi trebuie să ţinem cont de ce se întâmplă astăzi în lume, atât în lumea artistică cât şi în lumea de zi cu zi, în lumea publică”, spune Bogdan Costea – director Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad.
Strategia pare să funcţioneze. La spectacole au venit atât spectatori amatori de piese de teatru clasic cât şi oameni deschişi la noi:
„[Preferi abordările clasice sau pe cele mai moderne?] Şi – şi. Pe cele mai moderne, în general”, spune un arădean.
„[Aţi venit să vedeţi o piesă clasică sau aţi venit să în general să vedeţi o piesă de teatru?] Nu. Noi suntem deschişi la orice fel de piese de teatru, orice fel de interpretare”, adaugă un altul.
„La ora actuală teatrul e foarte puţin şi tinerii nu prea mai au acest gust al teatrului, probabil şi din cauza şcolii şi a educaţiei din şcoală”, este de părere un alt arădean prezent la festival.
Iubitorii de teatru care trec prin Arad vor avea ocazia să urmărească, pe parcursul festivalului, şase piese propuse de teatrele din Bucureşti. Evenimentul se va încheia cu o reprezentaţie a Teatrului din Pecs, Ungaria, partener al festivalului de mai bine de 10 ani. Toate spectacolele vor fi găzduite de sălile Teatrului Clasic Ioan Slavici.
Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs