Se numește Sorina Răsteanu, este masterandă la Facultatea de Arte și Design din Timișoara și tocmai a încercat să vă convingă că mâncatul sănătos ar putea fi la îndemâna oricui... în viitor. Totul s-ar putea întâmpla cu ajutorul unei farfurii și al unui pahar care imită gustul oricărui sortiment de mâncare sau băutură pe care ni-l dorim, prin intermediul conexiunii wireless la Internet și cu ajutorul unui plasture în care este inserat un microcip.
"Fiecare și-o personalizează în funcție de experiențele sale culinare, pentru că nu suntem la fel și nu avem aceleași plăceri. Odată ce am cumpărat-o, ne plasăm plasturii pe cap și downloadăm experienţele noastre culinare "în" farfurie. Le denumim "cartofi prăjiți" sau "fursecuri", spre exemplu, și putem alege din lista pe care am personalizat-o în momentul în care vrem să imităm un gust anume", spune Sorina Răsteanu.
Conceptul farfuriei inteligente își propune să revoluționeze orice masă pe care o luăm. Spre exemplu, dacă avem în farfurie mâncare sănătoasă, cum ar fi legumele, invenția ne permite să simțim chiar și gustul unei fripturi. Pentru a realiza acest lucru trebuie însă să lăsăm deoparte vesela clasică și să o înlocuim cu cea pe care o folosim în locuințele viitorului. Tânăra din Timișoara susține că reproducerea gustului şi mirosului la nivel senzorial este posibil din punct de vedere ştiinţific, fiind testată până acum pe cobai. Ideea a pornit tocmai de la pasiunea Sorinei pentru băuturile carbogazoase, motiv pentru care, iniţial, proiectul a plecat de la un pahar cu apă și a fost extins apoi la o farfurie.
Cel care a îndrumat-o pe Sorina spre concursul de invenţii organizat de un important producător de electrocasnice este unul dintre profesorii săi de la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, care o învață tainele designului de produs. Unitatea de învățământ participă cu proiecte în această competiție încă din anul 2010, însă acum este prima dată când s-a ajuns în finală. Practic, din cei 1700 de participanți înscriși au fost alese 100 de proiecte, iar opt dintre ele au fost ale unor tineri din România. Șase dintre cei opt tineri studiază la Facultatea de Arte și Design din Timișoara însă doar Sorina Răsteanu a ajuns printre finaliști.
Dr. Iosif Mihailo, Facultatea de Arte și Design din cadrul UVT: "I-am spus că proiectul nu are cum să fie unul cu jumătăți de măsură, ci este unul îndrăzneț, am putea spune că destul de intruziv, însă doar dacă ne dăm seama că nu se raportează la zilele noastre ci la un viitor mai îndepărtat putem să ne dăm seama și să anticipăm care este nivelul de tehnologie care se va folosi atunci".
Finala concursului internaţional are loc pe 12 noiembrie la Paris, când tinerii își vor prezenta proiectele. Miza competiției este premiul de 5.000 de euro, dar și un internship plătit, pe o perioadă de şase luni, în Suedia, la sediul companiei de electrocasnice care a organizat competiția. Concursul se află la cea de-a 12-a ediţie, iar pentru anul acesta participanţilor li s-a cerut să gândească un obiect care să se regăsească într-o locuinţă din anul 2050, pornind de la alimentaţie, aer curat și vestimentaţie.
Reporter: Raluca Popa
Operator: Tibor Alasu
Editor Web: Răzvan Bulacu