Arădenii care au ieşit anul acesta la tradiţionalul grătar de 1 Mai nu sunt deloc speriaţi că se află în ilegalitate. De fapt, nici nu ar avea de ce să fie. Dacă ar fi fost aplicată, „Legea picnicului" ar fi trebuit să ţină pe toată lumea acasă. Iar acest lucru nu s-a întâmplat.
- Cu Legea picnicului, nu v-a necăjit nimeni? Nu va întrebat nimeni de ea? ”Deocamdată, nu. Sperăm după...”, - Ce spuneţi că în Arad nu s-a organizat nici un loc autorizat pentru aşa ceva? ”Nu ştiu dacă e singurul... eu ştiu, judeţ”, - Ce spuneţi că în Arad nu au organizat niciunde locuri speciale pentru aşa ceva? ”Păi aseară zicea că vin aicea primarul cu şefii, ştiu eu ce? Aşa că şi ei vin unde pot... Exact ca şi noi!”
Primăria Arad spune că nu poate interveni în pădurea unde merg să petreacă arădenii, pentru că este în afara oraşului. Singurele dotări existente aici - două grătare zidite şi câteva bănci - au fost realizate de adminstraţia Parcului Natural Lunca Mureşului.
”Este o pădure de proximitate chiar la limita administrativă a municipiului, pădurea, Parcul Natural Lunca Mureşului este în administrarea Direcţiei Silvice”, precizează Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
”Este foarte important, în momentul în care pretinzi cuiva să nu aprindă focul sau să nu facă grătar într-un anumit loc să îi oferi o alternativă şi exact pe principiul ăsta am amenajat noi aceste locuri”, spune Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.
Nici la Timişoara nu există un loc special amenajat pentru grătare, însă fiecare se descurcă aşa cum poate, chiar dacă asta înseamnă să încalce legea.
Legea 54/2012, denumită şi „Legea picnicului", nu spune clar în sarcina cui cade amenajarea zonelor de picnic. Pe lângă faptul că ar trebui îngradită şi marcată corespunzator, o astfel de zonă ar trebui să aibă grătare, acces la apă şi locuri de depozitare a gunoiului.
reporter: D. Codre/ A. Iriza
operator: C. Kovacs/ G. Ştefăniţă
editor web: C.Țenche