În județul Timiș sunt 6 puncte de trecere a frontierei, una la graniţa cu Ungaria, iar alte cinci la granița cu Serbia. La Cenad, de exemplu, oamenii au la dispoziție toalete doar dacă solicită să folosească grupurile sanitare ale agenţilor poliţiei de frontieră. Cei care intră din Ungaria în România nu sunt foarte încântați.
„Foarte rău, foarte rău, îți vine să mergi la toaletă nu ai unde să mergi, mergi afară. Foarte rău, vi atâția kilometri cum am venit noi din Spania”, spune o șoferiță.
„A nu fi cred că nu e ceva normal, ar trebui să fie că mai stai, mai ales că te țin și ăștia câteodată”, adaugă un alt șofer.
„Nu-i normal, dar ne mai oprim prin peco, parcări, mergem la toaletă acolo”, recunoaște un alt participant la trafic.
Lucrurile nu arată mai bine nici la punctul de la Lunga, străinii care intră în țara noastră pe acolo au la dispoziție toalete turcești, care nici măcar nu au uși. Inagurată la începutul lunii iulie 2015 deocamdată singura intare în ţară pe autostradă, cea de la Punctul de trecere al frontierei Nădlac II este în acest moment şi cea mai bine dotată din judeţul Arad.
„Imediat ce au intrat în ţară pe autostradă, şoferii pot opri în prima parcare unde găsesc un loc de unde îşi pot achiziţiona Rovigneta dar şi o toaletă funcţională. Ceea ce lipseşte în acest moment de aici este o staţie de carburant cea mai apropiată fiind la 7 kilometri peste câmp în Oraşul Nădlac” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.
Pe autostradă, însă, şoferii pot găsi prima staţie de alimentare la 20 de kilometri de graniţă în dreptul oraşului Pecica. Tot acolo este disponibilă încă o toaletă, dar şi un magazin unde şoferii pot plăti taxa de drum.
„[Aţi găsit de toate aici? Toaletă, vignetă, tot?] Vigneta am găsit-o cu un pic mai greu, însă în mare suntem mulţumiţi!”, spune un turist german.
„Deocamdată sunt mulţumit. N-avem ce zicem. Faţă de cum o fost înainte... stăteam la coadă... acuma e foarte bine”, adaugă un șofer.
„În general e mai bine. E mai bine!”, recunoaște un alt șofer.
La polul opus se află Turnu, punctul de trecere a frontierei cu cel mai mic trafic din judeţul Arad. Dacă în ceea ce priveşte şoseaua nu sunt probleme, iar aprovizionarea se poate face uşor în satul din apropiere, situat la doar 1 kilometru de graniţă, pentru o toaletă publică sau o staţie de carburant, turiştii trebuie să meargă 8 kilometri până la prima staţie situată pe DN 7.
Reporteri: Vlad Ungar, Dan Codre
Operatori: Adrian Ionescu, Cristian Kovacs